Fortidens forbrytere

Hvem var fortidens forbrytere? På 1860-tallet begynte norske myndigheter å fotografere alle forbrytere som kom til fengslene. Mange år senere har Arkivverket gjort denne dokumentasjonen tilgjengelig for alle.

En nærmere titt på forbryterarkivet, og mye mer, kan du få i utstillingen Labyrint. På sporet av Harry Hole, som står på Nasjonalbiblioteket på Solli plass frem til 5. november.

Ta et dypdykk i forbryteralbumene hos Arkivverket

Dette skjer på Nasjonalbiblioteket

Kva veit du eigentleg om slekta di?
Programleiar Kari Slaatsveen, hushistorikar Chris Nyborg og nokon frå Slekt og Data skal dykka ned i forbrytararkiva på jakt etter kriminelle forfedre til nolevande nordmenn.    

Har du ei kriminell fortid?

Omvisning i utstilling


Bli med Jo Nesbøs drikkfeldige, autoritetshatende og intelligente detektiv inn i en utstillingslabyrint som utforsker en av de mest populære og bestselgende krimseriene i nyere kulturhistorie. I utstillingen Labyrint. På sporet av Harry Hole på Nasjonalbiblioteket leder en rød tråd publikum gjennom blindveier og skjulte rom, der du blir kjent med Harry Holes særegne etterforskningsmetoder. Under ferden utforskes store spørsmål om forbrytelse og straff, ondskap og skyld, med det norske samfunnet og byen som bakteppe.

Ingen planlagde omvisingar.

Hør historien om mestertyv Tønnesen

Tragedien om mestertyv Tønnesen

PODKAST: Utbryterkongen Elias Tønnesen fikk actionfylte «true crime»-noveller og erotiske skillingsviser skrevet om seg. Men livet hans skulle ende i en stille tragedie.

Om utstillingen

Labyrint. På sporet av Harry Hole belyser detektivens etterforskningsmetoder, romanfigurenes egenskaper og byens og samfunnets rolle i fortellingene.

Du får også innblikk i Jo Nesbøs arbeidsmetoder, konsulentuttalelse fra debutboka Flaggermusmannen, og manuskriptet til en upublisert Harry Hole-roman.

I utstillingen finner du forbryterarkivene utstilt.

Les mer om utstillingen her

Labyrint. På sporet av Harry Hole
Utstilling

Fra 9. juni til 5. november 2022 

Gratis inngang
Meld deg på omvisning
Åpningstider

Nasjonalbiblioteket, Solli plass, Oslo