Fortidens forbrytere

Hvem var fortidens forbrytere? På 1860-tallet begynte norske myndigheter å fotografere alle forbrytere som kom til fengslene. Mange år senere har Arkivverket gjort denne dokumentasjonen tilgjengelig for alle.

En nærmere titt på forbryterarkivet, og mye mer, kan du få i utstillingen Labyrint. På sporet av Harry Hole, som står på Nasjonalbiblioteket på Solli plass frem til 5. november.

Ta et dypdykk i forbryteralbumene hos Arkivverket

Vil du ha hjelp av vår ekspert til å lete etter en forbryter i ditt slektstre?

Nasjonalbiblioteket gir noen heldige utvalgte muligheten til å få sin slekt forsket på. Det endelige resultatet vil bli presentert hos oss onsdag 26. oktober.

Dette skjer på Nasjonalbiblioteket

Synes du det er spennende å høre krimhistorier fra virkeligheten? Nasjonalbibliotekets egne podkastredaksjon Gamle greier inviterer nye og gamle lyttere til en kveld viet til virkelighetskrim fra slutten av 1800-tallet.

Gamle greier live: Om fortidens forbrytere

Tor. 13. oktober kl.19:00
Gratis inngang

Kva veit du eigentleg om slekta di?
Programleiar Kari Slaatsveen, hushistorikar Chris Nyborg og nokon frå Slekt og Data skal dykka ned i forbrytararkiva på jakt etter kriminelle forfedre til nolevande nordmenn.    

Har du ei kriminell fortid?

Ons. 26. oktober kl.19:00
Gratis inngang

Omvisning i utstilling


Bli med Jo Nesbøs drikkfeldige, autoritetshatende og intelligente detektiv inn i en utstillingslabyrint som utforsker en av de mest populære og bestselgende krimseriene i nyere kulturhistorie. I utstillingen Labyrint. På sporet av Harry Hole på Nasjonalbiblioteket leder en rød tråd publikum gjennom blindveier og skjulte rom, der du blir kjent med Harry Holes særegne etterforskningsmetoder. Under ferden utforskes store spørsmål om forbrytelse og straff, ondskap og skyld, med det norske samfunnet og byen som bakteppe.

Om utstillingen

Labyrint. På sporet av Harry Hole belyser detektivens etterforskningsmetoder, romanfigurenes egenskaper og byens og samfunnets rolle i fortellingene.

Du får også innblikk i Jo Nesbøs arbeidsmetoder, konsulentuttalelse fra debutboka Flaggermusmannen, og manuskriptet til en upublisert Harry Hole-roman.

I utstillingen finner du forbryterarkivene utstilt.

Les mer om utstillingen her

Labyrint. På sporet av Harry Hole
Utstilling

Fra 9. juni til 5. november 2022 

Gratis inngang
Meld deg på omvisning
Åpningstider

Nasjonalbiblioteket, Solli plass, Oslo