Avsluttet utstilling

Labyrint. På sporet av Harry Hole

9. juni 2022 – 5. november 2022Gratis inngang

Bli med Jo Nesbøs drikkfeldige, autoritetshatende og intelligente detektiv inn i en utstillingslabyrint som utforsker en av de mest populære krimseriene i nyere kulturhistorie. Utstillingen åpner torsdag 9. juni og markeres med en todagers fest med forfatterbesøk, musikk og humoristiske foredrag.

Labyrinten

Utstillingens utforming er inspirert av labyrinten som den perfekte modell for en kriminalgåte. Begge leder oss i forskjellige retninger før vi til slutt står overfor monsteret – og løsningen på gåten. I utstillingen Labyrint. På sporet av Harry Hole på Nasjonalbiblioteket leder en rød tråd publikum gjennom blindveier og skjulte rom, der du blir kjent med Harry Holes særegne etterforskningsmetoder. Under ferden utforskes store spørsmål om forbrytelse og straff, ondskap og skyld, med det norske samfunnet og byen som bakteppe.

Upublisert roman og forbryterportetter

I utstillingen kan du oppleve alt fra en upublisert Harry Hole-roman til konsulentuttalelsen til Flaggermusmannen, den første boken i serien. Også forlagets vurdering av potensialet til den helt ferske forfatteren Jo Nesbø er med. Harry Hole trer frem for publikum gjennom avistegner Harald Nygårds fantomtegninger, spillelister, «fan-art» og CV-en til den berømte etterforskeren, utarbeidet av det britiske forlaget Harvill Secker.

Side om side med Harry Holes univers viser utstillingen fram protokoller med forbryterportretter fra tidlig på 1900-tallet og politiets fotografier av bevismateriale, som plasserer fiksjonen i et relieff av virkelighetens kriminalhistorie.

25 år med Harry Hole

I år er det 25 år siden den første boka om Harry Hole ble utgitt, og til høsten kommer den trettende boka i serien. Bøkene er blant de mest populære krimseriene i vår samtidshistorie, både i Norge og internasjonalt, og har vært med på å befeste Nordic Noir som en egen sjangerretning innen krim. Serien er oversatt til mer enn femti språk og distribuert i 180 land rundt omkring i verden.

Kurator: Janne Stigen Drangsholt
Utstillingsansvarlig: Marte-Kine Sandengen
Design: Nissen Richards Studio
Språk: Norsk (bokmål) og engelsk

Meld deg på omvisninger i utstillingen Labyrint. På sporet av Harry Hole

Ingen planlagde omvisingar.

Relaterte historier fra samlingen