Rasehygienikere i Vest-Europa og USA ville innføre dramatiske tiltak for å gjøre arvematerialet i befolkningen bedre, blant annet sterilisering av «mindreverdige individer» og innvandringsrestriksjoner.
I denne samtalen mellom forskningsbibliotekar Magnus Breder Birkenes og nasjonalbibliotekar Aslak Sira Myhre tar vi for oss pandemienes rolle i språkhistorien, fra Svartedauden og frem til moderne tid.
Den afrikanske diaspora i Nasjonalbibliotekets samling
Dokumentasjon over norske slaver, det første kartet som viser mennesker med mørk hudfarge og en detaljert oversikt over sukkerplantasjene til den dansk-norske kolonien på Saint Croix.
Vil gjenta pionertur. Se hvordan første forsøk gikk.
Nøyaktig 200 år etter at pioneren Baltazar Keilhau satt på en fjelltopp i det fjellområdet som senere skulle bli kjent som Jotunheimen, vil Arthur Tennøe og Harald Østgaard Lund opp på samme fjelltopp.
«Jeg er født kvinnesakskvinne», sa Gina Krog en gang. I 1887 ble den radikale forkjemperen for kvinners stemmerett redaktør for tidsskriftet Nylænde, Kvinnesaksforeningens eget organ.
PODKAST: Forfulgt av tyske ubåter sitter verdens fremste økonomer på en luksusdamper og bygger et nytt økonomisk verdenssystem. Men en nordmann ombord ville ikke være med på notene.
HØRESPILLKRIGEN IV: Vi finner jenta som ble forlatt på vidda mellom Mo i Rana og Sverige i 1943. Og livet til hørespillmakeren som gjorde historien hennes om til fiksjon, finner sin tragiske ende.
Magne Furuholmen var den første biletkunstnaren som leverte frå seg trykk til Nasjonalbiblioteket etter ei ny avtale som skal sikre bevaring av norsk grafikk for ettertida – sjå det her!