Arrangement
26
apr

Matkultur: Korn

Bilde: Korn og brød. Foto: Statens filmsentral
Tirsdag 26. april 2022, at 19:00 – 20:00
Nasjonalbiblioteket – Målstova

Martin Fjeld, Åsmund Bjørnstad og Andreas Liebe Delsett

Det er en utbredt forestilling at de første menneskene som ble bofaste ble det på grunn av kornet, og at det sånn sett er kilden til sivilisasjon. På tross av at landet vårt er lite egnet til kornproduksjon, har vi likevel blitt et sivilisert og kornspisende samfunn. Hvordan gikk det til?

Riktignok er vi i dag avhengige av kornimport, men brød er for mange et selvskrevent innslag til frokost, matpakke og kveldsmat, og baking med surdeig og urkorn er noe av det mest trendy man kan holde på med. Hvordan ble det slik?

Hva er kornets historie i Norge? Og gjør det noe med matberedskapen vår at verdens kornlager, Ukraina, står i brann?

Åsmund Bjørnstad er professor i genetikk og planteforedling ved NMBU, og i 2021 gav han ut Kornboka. Brødets og ølets historie. Martin Fjeld er forfatter, baker og eier og daglig leder av Ille brød, et surdeigsbakeri. De møter forfatter og matskribent Andreas Liebe Delsett til samtale om korn.


MATKULTUR – en arrangementsserie

Gang på gang har vi nordmenn stemt frem fårikål som nasjonalrett. Sier det mest om ressursgrunnlaget som finnes eller om det norske kjøkkens selvbilde? Hva kjennetegner matkulturen her til lands, og hvordan har den endret seg opp gjennom historien? I serien «Matkultur» ser vi nærmere på mat og tilhørighet, og løfter frem noen av råvarene som både har sitt preg på det norske kjøkken, og bidratt til å forme nasjonens matkultur. Hvor kommer disse råvarene egentlig fra, er de så «norske» som man fort kan få inntrykk av?

Nasjonalbibliotekets arrangementsserie «Matkultur» tar oss med fra åkeren til utmarka, fra storhavet til kjøkkenbenken. Gjennom fem arrangementer ser vi på  den «typisk norske» matkulturarven, og hvorfor den endte opp med å bli akkurat slik.

Program:

Ons 16. februar kl. 19: Matkultur: Torsk
Ons 16. mars kl. 19: Matkultur: Potet
Tirs 26. april kl. 19: Matkultur: Korn
Tors 5. mai kl. 19: Matkultur: Får
Tirs 12. mai kl. 19: Matkultur: Nasjonalretten

***

Arrangementet er gratis og åpent for publikum i lokalene til Nasjonalbiblioteket på Solli plass. Billettene er tilgjengelig 14 dager før arrangementsstart. 

Arrangementet strømmes direkte på nb.no og på Facebook. Du trenger ikke billett for å se den digitale sendingen.