Arrangement
5
mai

Matkultur: Får

Eier: Anno Musea i Nord-Østerdalen
Torsdag 5. mai 2022, at 19:00 – 20:00
Nasjonalbiblioteket – Målstova

Anna Blix, Even Ramsvik, Charlotte Hidle og Andreas Liebe Delsett

 

I et land der tre prosent av arealet er dyrkbart, lager sauen mat av gressressurser vi ikke kan spise selv. 35 prosent av alle nordmenn spiser pinnekjøtt til jul og fenalåret er ved siden av tørrfisken Norges eneste virkelige bidrag til den gastronomiske verdensarven. Samtidig er klimagassutslippene fra drøvtyggere store, og overproduksjon har gjort at Norge de siste årene har eksportert sau til underpris, blant annet til Afghanistan. Hvilken plass har sauen i framtidas norske kjøkken? 

Anna Blix er biolog og forfatter av En hyllest til sauen. Fortellinga om det lille dyret som bygde landet, Even Ramsvik er kokk og står bak flere av hovedstadens mest populære restauranter, og har skrevet boka Ny norsk mat, Charlotte Hidle underviser ved UiO, er retoriker og har jobbet ved Geitmyra matkultursenter. Disse møter forfatter og matskribent Andreas Liebe Delsett til samtale.

MATKULTUR – en arrangementsserie

Gang på gang har vi nordmenn stemt frem fårikål som nasjonalrett. Sier det mest om ressursgrunnlaget som finnes eller om det norske kjøkkens selvbilde? Hva kjennetegner matkulturen her til lands, og hvordan har den endret seg opp gjennom historien? I serien «Matkultur» ser vi nærmere på mat og tilhørighet, og løfter frem noen av råvarene som både har sitt preg på det norske kjøkken, og bidratt til å forme nasjonens matkultur. Hvor kommer disse råvarene egentlig fra, er de så «norske» som man fort kan få inntrykk av?

Nasjonalbibliotekets arrangementsserie «Matkultur» tar oss med fra åkeren til utmarka, fra storhavet til kjøkkenbenken. Gjennom fem arrangementer ser vi på  den «typisk norske» matkulturarven, og hvorfor den endte opp med å bli akkurat slik.

Program:

Ons 16. februar kl. 19: Matkultur: Torsk
Ons 16. mars kl. 19: Matkultur: Potet
Tirs 26. april kl. 19: Matkultur: Korn
Tors 5. mai kl. 19: Matkultur: Får
Tirs 12. mai kl. 19: Matkultur: Nasjonalretten

***

Arrangementet er gratis og åpent for publikum i lokalene til Nasjonalbiblioteket på Solli plass. Billettene er tilgjengelig 14 dager før arrangementsstart. 

Arrangementet strømmes direkte på nb.no og på Facebook. Du trenger ikke billett for å se den digitale sendingen.