Arrangement
12
mai

Bli med på en uhøytidelig kåring av Norges nasjonalrett!

Torsdag 12. mai 2022, at 19:00 – 20:00
Nasjonalbiblioteket – Målstova

Ahmed Fawad Ashraf, Lara Rashid, Heidi Bjerkan og Andreas Liebe Delsett  


Bli med på en uhøytidelig kåring av Norges nye nasjonalrett! Torsdag 12. mai fra klokken 19, kan du stemme på din favoritt, enten du er tilstede på arrangementet, eller følger det hjemmefra.

Fårikål har blitt kåret til Norges nasjonalrett både i 1972 og i 2014, sist gang med en knepen seier over kjøttkaker i brun saus. Hvordan ble fårikål så populært, og hva sier dette egentlig om nordmenns forhold til sitt eget kjøkken? Siden 1972 har Norges kjøkken endret seg, og langt på vei også de hverdagslige matvanene. Er det på tide å legge nostalgien fra seg og komme opp med noe mer spenstig enn istykkerkokt kål og sau som nasjonalrett? Hva skulle det i så fall være? 

Her kan du lese mer om rettene som er nominert og stemme fram din favoritt.

Ahmed Fawad Ashraf er debattredaktør i Avisa Oslo,  Lara Rashid er forfatter og journalist i VG og Heidi Bjerkan er eier og kjøkkensjef av Michelinrestauranten Credo, eier av Vippa og av Geitmyra Credo matkultursenter. Samtalen ledes av forfatter og matskribent Andreas Liebe Delsett

 

MATKULTUR – en arrangementsserie

Gang på gang har vi nordmenn stemt frem fårikål som nasjonalrett. Sier det mest om ressursgrunnlaget som finnes eller om det norske kjøkkens selvbilde? Hva kjennetegner matkulturen her til lands, og hvordan har den endret seg opp gjennom historien? I serien «Matkultur» ser vi nærmere på mat og tilhørighet, og løfter frem noen av råvarene som både har sitt preg på det norske kjøkken, og bidratt til å forme nasjonens matkultur. Hvor kommer disse råvarene egentlig fra, er de så «norske» som man fort kan få inntrykk av?

Nasjonalbibliotekets arrangementsserie «Matkultur» tar oss med fra åkeren til utmarka, fra storhavet til kjøkkenbenken. Gjennom fem arrangementer ser vi på  den «typisk norske» matkulturarven, og hvorfor den endte opp med å bli akkurat slik.

Program:

Ons 16. februar kl. 19: Matkultur: Torsk
Ons 16. mars kl. 19: Matkultur: Potet
Tirs 26. april kl. 19: Matkultur: Korn
Tors 5. mai kl. 19: Matkultur: Får
Tirs 12. mai kl. 19: Matkultur: Nasjonalretten

***

Arrangementet er gratis og åpent for publikum i lokalene til Nasjonalbiblioteket på Solli plass. Billettene er tilgjengelig 14 dager før arrangementsstart. 

Arrangementet strømmes direkte på nb.no og på Facebook. Du trenger ikke billett for å se den digitale sendingen.