Arrangement
16
mar

Matkultur: Potet

Illustrasjonsbilde. To gutter som holder en potet
Sagbakken og Østgår-gutter med stor potet Foto: Per Magne Grue / Anno Musea i Nord-Østerdalen
Onsdag 16. mars 2022, at 19:00 – 20:00
Nasjonalbiblioteket – Målstova

Bjarne Kjøs*, Bodil Nordjore, Torgrim Eggen og Andreas Liebe Delsett

Poteten er grå og kjedelig, full av karbohydrater og for mange selve innbegrepet på hverdag. Fra å ha en helt sentral plass på det norske matfatet er den skjøvet stadig lenger ut mot kanten, og konsumet av potet har sunket jevnt og trutt de siste tiårene. Er det på tide å begrave poteten, eller bør man heller slå et slag for å redde den unnselige lille rakkeren? For poteten har satt sine spor i norsk gastronomisk historie etter at den kom på 1700-tallet. Vi har trykket den til vårt bryst, og fortært den i alt fra lefser til sterke væsker. Poteten har glidd inn i språket, både som synonym for allsidighet og i nyere tid også som kallenavn på nordmenn.

Potetutvikler og bonde, Bjarne Kjøs, kokebokforfatter og matkulturverner Bodil Nordjore og Torgrim Eggen, forfatter av HB. En destillert norgeshistoriemøter Andreas Liebe Delsett til samtale om potetens historie og plass på matfatet.

*Marianne Berg er forhindret fra å delta, Bjarne Kjøs tar hennes plass.

 

MATKULTUR – en arrangementsserie

Gang på gang har vi nordmenn stemt frem fårikål som nasjonalrett. Sier det mest om ressursgrunnlaget som finnes eller om det norske kjøkkens selvbilde? Hva kjennetegner matkulturen her til lands, og hvordan har den endret seg opp gjennom historien? I serien «Matkultur» ser vi nærmere på mat og tilhørighet, og løfter frem noen av råvarene som både har sitt preg på det norske kjøkken, og bidratt til å forme nasjonens matkultur. Hvor kommer disse råvarene egentlig fra, er de så «norske» som man fort kan få inntrykk av?

Nasjonalbibliotekets arrangementsserie «Matkultur» tar oss med fra åkeren til utmarka, fra storhavet til kjøkkenbenken. Gjennom fem arrangementer ser vi på  den «typisk norske» matkulturarven, og hvorfor den endte opp med å bli akkurat slik.

Program:

Ons 16. februar kl. 19: Matkultur: Torsk
Ons 16. mars kl. 19: Matkultur: Potet
Tirs 26. april kl. 19: Matkultur: Korn
Tors 5. mai kl. 19: Matkultur: Får
Tirs 12. mai kl. 19: Matkultur: Nasjonalretten

***

Arrangementet er gratis og åpent for publikum i lokalene til Nasjonalbiblioteket på Solli plass. Billettene er tilgjengelig 14 dager før arrangementsstart. 

Arrangementet strømmes direkte på nb.no og på Facebook. Du trenger ikke billett for å se den digitale sendingen.