
Spør Nasjonalbiblioteket er Nasjonalbibliotekets digitale veiledningstjeneste.
Vi hjelper deg med å få tilgang til Nasjonalbibliotekets samlinger via Nettbiblioteket og vår bibliotekkatalog Oria.
Vi veileder også i bruk av Nasjonalbibliotekets øvrige tjenester og tilbud. Er du usikker på hvem du bør kontakte, setter vi deg i kontakt med rett avdeling.
E-post: veiledningen@nb.no
Telefon: 23 27 60 11
Ofte stilte spørsmål
Veiledningen (1. etasje)
Her får du informasjon og hjelp til å finne frem i Nasjonalbibliotekets samling. Vi hjelper deg med bestilling av bøker, tidsskrifter og aviser, og henviser videre til spesialavdelinger.
Veiledningen hjelper deg også med lånekort, fornying og utlevering av materiale.
veiledningen@nb.no / 23 27 60 11
Spesiallesesalen (1.etasje)
Her kan du se på materiale fra våre spesialsamlinger; privatarkiv, fotografier, postkort og plakater, småtrykk, eldre og sjeldne bøker, kart med mer.
Her får du også utlevert bøker og tidsskrifter som bare skal brukes på Nasjonalbiblioteket.
Materialet må bestilles på forhånd, vennligst ta med gyldig legitimasjon når du kommer.
Mat og drikke kan ikke tas med inn på spesiallesesalen. Yttertøy og vesker må låses inn i skap ved resepsjonen.
For bestilling av privatarkiv og sjeldent materiale:
privatarkiv@nb.no
For bestilling av bøker og tidsskrifter til bruk på Nasjonalbiblioteket:
veiledningen@nb.no / 23 27 60 11
Film og musikk
Besøk må avtales på forhånd. Det er mulig å se film, fjernsyn og høre på musikk og radio i egne påsyns- og lytterom. Materiale må som hovedregel forhåndsbestilles.
film@nb.no
musikk@nb.no
En del materiale i Nettbiblioteket kan bare tilgjengeliggjøres til forsknings- og dokumentasjonsformål.
Slik går du fram for å få tilgang til pliktavleverte bøker, aviser og tidsskrifter med begrenset tilgang:
Nasjonalbiblioteket innvilger tilgang mellom 09-19 på hverdager. Lørdag 10–15, søndag stengt. Du får bekreftelse på e-post.
Tilgangen varer alltid i 8 timer fra den blir innvilget. Du må søke på nytt når disse 8 timene har gått. Du trenger ikke oppgi hva du vil ha tilgang til.
Merk: Fra og med 1. februar vil lærebøker for høyere utdanning og profesjonsspesifikk faglitteratur utgitt de siste 20 årene bli unntatt ordningen for digital tilgang til pliktavlevert materiale.Begrensingen gjelder kun for brukere som må søke om tilgang. Materialet det gjelder vil være merket «Denne boka er unntatt ordningen for tilgang etter søknad» i Nettbiblioteket. Disse bøkene er kun tilgjengelige for vitenskapelig ansatte i UH-sektoren, samt på PC-ene i Veiledningens lokaler i Nasjonalbiblioteket.
For å benytte deg av Nasjonalbibliotekets trykte materiale må du ha et personlig lånekort hos oss. Du trenger ikke lånekort for å få utvidet tilgang til digitalisert materiale i Nettbiblioteket.
Vær oppmerksom på at alt materiale i samlingen vår må forhåndsbestilles, og at det er 7-10 dagers bestillingstid på hjemlånsbøker. Du kan også bestille bøker fra Nasjonalbiblioteket via ditt lokale bibliotek uten å ha lånekort hos oss.
Lånekort får du i veiledningen ved Nasjonalbiblioteket i Oslo, eller ved henvendelse til veiledningen@nb.no / tlf. 23 27 60 11. Det kreves personlig oppmøte i Veiledningen for å fremvise gyldig legitimasjon og signere utlånsreglementet vårt før kortet aktiveres.
Personer over 18 år kan få lånekort, og lånekortet er gratis.
Om lån av materiale
Vi skiller mellom to typer lån ved Nasjonalbiblioteket:
- Lesesalslån: Det meste av materialet vi har i samlingen vår i Oslo må forhåndsbestilles, og kan kun lånes til bruk på Spesiallesesalen i 1. etasje. Bestilt materiale står på Spesiallesesalen i 14 dager fra siste bruk.
- Hjemlån: Hjemlånseksemplarer må bestilles fra vårt depotbibliotek i Mo i Rana. 7-10 dagers bestillingstid må påregnes. Lånetiden er 4 uker og lånet kan fornyes inntil 3 ganger så lenge ingen er på venteliste.
For å bestille trykt materiale som ikke er digitalisert fra vår samling må du logge deg på Oria med gyldig lånekort fra Nasjonalbiblioteket.
- Søk opp tittelen du ønsker å låne og velg «Finn og bestill».
- Alt fysisk materiale må bestilles på forhånd. Unntak er aviser på mikrofilm.
- Ønsker du hjemlån må du angi dette i kommentarfeltet.
- Ved bestilling av tidsskrifter bruker du kommentarfeltet til å angi heftenummer og år.
Noe av Nasjonalbibliotekets materiale er ikke lagt inn i Oria. Finner du ikke det du leter etter, eller mangler lånekort? Ta kontakt med veiledningen@nb.no.
Hvor hentes materialet?
Når materialet er klart til bruk får du en hentebeskjed på e-post. Er materialet til hjemlån, hentes det i veiledningen i 1. etasje. Er materialet kun til lesesalsbruk, leveres det ut på spesiallesesalen i 1. etasje.
Når får du materialet?
Du får beskjed på e-post når materiale til bruk på Spesiallesesalen er hentet fram og er klart til bruk, normalt innen kl. 12 dagen etter bestilling.
Materiale til hjemlån fra Depotbiblioteket i Mo i Rana vil det ta om lag en uke å få sendt til Nasjonalbiblioteket på Solli Plass.
For materiale fra våre spesialsamlinger (privatarkiv, fotografier, postkort og plakater, småtrykk, eldre og sjeldne bøker, kart med mer) gjelder egne regler for bestilling. Ta kontakt med spesiallesesalen for å gjøre en avtale.
Oria
I søketjenesten Oria får du oversikt over hele Nasjonalbibliotekets samling av trykte bøker, aviser, tidsskrift, m.m.
Du søker også i elektroniske ressurser: open access, tidskrifter i e-abonnement og materiale som Nasjonalbiblioteket har digitalisert.
Oria kan også brukes til å søke i samlingen til over 100 norske fag- og forskningsbibliotek.
Ønsker du å bestille fra samlingen vår, gjøres det i Oria med gyldig lånekort fra Nasjonalbiblioteket. Det meste av materialet står i lukkede magasin og må bestilles på forhånd.
Nettbiblioteket
Nasjonalbiblioteket digitaliserer systematisk hele samlingen. I Nettbiblioteket kan du søke i fulltekst.
Materiale som ikke er vernet av opphavsretten gjøres fritt tilgjengelig for alle.
Der vi har avtaler med opphavsretthavere får brukere med norske IP-adresser tilgang til materiale som er vernet av opphavsretten.
Noe materiale har begrenset tilgang og ligger ikke åpent ute.
Se veiledning for hvordan du får utvidet tilgang her.
Veiledning til søk i Nettbiblioteket finner du her.
Noe materiale finnes hverken i Oria eller Nettbiblioteket, kontakt oss om du ikke finner det du leter etter.
Brukere i utlandet kan i visse tilfeller få tilgang til materiale i Nettbiblioteket som ellers er utilgjengelig utenfor Norge.
På bakgrunn av en avtale mellom Kopinor og Nasjonalbiblioteket, den såkalte Bokhylla-avtalen, kan mange bøker i Nettbiblioteket gjøres tilgjengelige for brukere med norsk IP-adresse. Avtalen gjelder bøker utgitt i Norge som er utgitt i eller før år 2005. Også et lite utvalg tidsskrifter kan tilgjengeliggjøres på dette grunnlaget.
Brukere uten norsk IP-adresse kan søke om tilgang til dette materialet.
Tilgang i utlandet gis til særskilte bruksformål, i hovedsak forsknings- og utdanningsformål. Oversettere, herunder medlemmer av Norsk Oversetterforening (NO), har også mulighet til å søke om tilgang. Oversetterstatus bør dokumenteres.
Om søknaden din blir innvilget vil du kunne lese alt materiale merket «Tilgang for norske IP-adresser», uavhengig av hvor du er. Du får tilgang i en periode på 6 måneder, med mulighet for forlengelse.
For å søke sender du ferdig utfylt og signert søknadsskjema til bokhyllatilgang@nb.no
Det er nylig foretatt en justering i hva man får tilgang til i Nettbiblioteket ved søknad om tilgang til pliktavlevert materiale. Fra å utelukke pensumlitteratur ved norske universitet og høyskoler, er nå fagbøker og lærebøker for høyere utdanning trukket ut av ordningen. Materialet det gjelder vil være merket i Nettbiblioteket.
Justeringen fører til at søkere ikke får tilgang til lærebøker for høyere utdanning og profesjonsspesifikk faglitteratur utgitt de siste 20 årene. Endringen gjøres etter evaluering av bruksmønster i Nettbiblioteket, og i samråd med rettighetshaverne. Les mer om endringene i tilgang her.
Nasjonalbiblioteket har lov til å gi tilgang for et begrenset antall brukere samtidig per dokument. For vitenskapelig ansatte er dette tallet fire, mens det for tilgang gitt av bibliotek er to.
Dersom du får melding om at alle brukstillatelsene er opptatt må du vente til én blir ledig. Vi har dessverre ikke noe system for å reservere eller varsle deg når et objekt blir ledig.
Går det to timer uten at du blar eller klikker i et objekt du har åpent, mister du tilgangen til dette i de påfølgende to timene. Slik får andre mulighet til å åpne dokumenter du ikke bruker.
Les mer om tilgang til Nettbiblioteket for forskning og dokumentasjon her.
Innlånstjenesten bestiller bøker og kopier fra andre bibliotek i inn- og utland for brukere som ikke har et institusjonsbibliotek å henvende seg til. Studenter og ansatte ved universitet og høyskoler må bestille innlån gjennom sitt bibliotek.
Hvis materialet finnes på andre åpne bibliotek innen Oslo, må man selv oppsøke dette biblioteket.
Det kan variere om bøkene er til bruk på lesesalen eller til hjemlån.
Innlånstjenesten hjelper også norske bibliotek med lokalisering og bestilling.
Kontakt innlånet på e-post til innlaanet@nb.no.
Tibi – Biblioteket for tilrettelagt litteratur er en tjeneste fra Nasjonalbiblioteket som tilbyr tilrettelagt litteratur. Tibi har et bredt utvalg av lydbøker, punktskriftbøker og e-bøker. Barn, ungdom og voksne som strever med å lese på grunn av nedsatt syn, dysleksi eller andre lesevansker kan låne.
På tibi.no finner du mer informasjon om tilbudet og hvem som har lånerett.
Vi tar gjerne imot materiale til samlingen vår dersom vi har mangler.
Kontakt gavemottak@nb.no, så gjør vi en vurdering. Send gjerne liste over materialet du vil donere.
Dersom du vil donere arkivmateriale kan du kontakte privatarkiv@nb.no.
Vi tilbyr bare utskrift fra vårt eget materiale.
For å kunne kopiere og/eller skrive ut må du ha et kopikort, som du kan få i veiledningen. Om du har vårt lånekort kan det også brukes som kopikort. Kopier koster 2 kr. pr. ark.
Ja, Nasjonalbiblioteket har stasjonære PCer til bruk for publikum. På våre stasjonære PCer får du tilgang til alt materiale Nasjonalbiblioteket har tilgjengeliggjort i Nettbiblioteket. Det kreves pålogging.
Vi har også iPader til utlån. Her kan du søke og lese i Nasjonalbibliotekets digitaliserte samling. Du kan ta med deg utlånt iPad rundt på huset. Henvend deg i Veiledningen i 1.etasje for utlån.