78-plater

Her kan du finne lydinnspillinger med artister fra den norske musikkhistorien på første halvdel av 1900-tallet. Du kan også lese om Nasjonalbibliotekets samling av digitaliserte 78-plater, og denne tjenesten som formidler disse plateutgivelsene.

Søk i vår samling med 78-plater her:

Utvalgte artister fra den akustiske perioden 1905 – 1927

Illustrasjonsfoto av plateartister fra den akustiske perioden er hentet fra Vidar Vanbergs bok Da de første norske grammofonstjernene sang seg inn i evigheten, utgitt av Nasjonalbiblioteket i 2005.

Utvalgte artister med elektriske innspillinger 1927 – 1958

Om samlingen med 78-plater i Nasjonalbiblioteket

Tjenesten tar utgangspunkt i bibliotekets omfangsrike lydsamling og inneholder i hovedsak utgivelser med norske artister og komponister. Utvalget av norske 78-plater er ikke komplett, men det vil jevnlig legges til nye titler etter hvert som de blir digitalisert.

Foto av 78-plate med Edvard Grieg «Vaaren»
78-plate utgitt på Pathé, med Borghild Langaards fremføring av Edvard Griegs «Vaaren». (Foto: Martin Weiss / Nasjonalbiblioteket)

For å ivareta de originale 78-platenes integritet og naturlige soniske karakter, er lydfilene i tjenesten i liten grad behandlet for støyredusering. Noen av de eldste platene kan således være krevende å høre på for dagens lyttere grunnet slitasje på de originale lydbærerne.

I tjenesten kan man i filtermenyen søke på tittel for plateside, artist eller medvirkende og årstall for utgivelse og/eller innspillingsøkt. Ytterligere informasjon, som katalog- og matrisenummer, kan man gjenfinne ved å bruke fritekstsøket. Vær oppmerksom på at omfanget av kataloginformasjonen vil variere for de ulike utgivelsene. (For å gjøre enda mer presise søk, se søketips for Nettbiblioteket.)

Skulle du finne feil og mangler i katalogdata eller lydfilene, eller ha spørsmål og innspill til tjenesten, er det bare å ta kontakt med Nasjonalbiblioteket på e-post musikk@nb.no.

Denne tjenesten tilbys av Nasjonalbiblioteket. Musikken er gjengitt med tillatelse fra TONO. Uautorisert fremføring eller kopiering er ulovlig.

Foto av 78-plate på platespiller med tonearm. Dybdeuskarphet.
(Foto: Martin Weiss / Nasjonalbiblioteket)