To kvinner som smiler på arrangement på Nasjonalbiblioteket

Våren på Nasjonalbiblioteket

Kjære publikum!

Kom våren i møte med opplysende, underholdende og unike kulturopplevelser på Solli plass i Oslo.

Vi åpner året med å sparke i gang flere nye arrangementskonsepter i vår vakre storstue Målstova. Du kan blant annet få med deg festtaler til norske stereotypier, lesesirkel om norske litteraturklassikere og kuraterte kunstopplevelser basert på ikoniske objekter fra vår faste utstilling Opplyst. Glimt fra en kulturhistorie.

I den nye sesongen av podkasten Gamle greier tar vi deg med inn i norsk histories uløste mysterier og fascinerende enkeltskjebner.

Og i slutten av mars åpner vi dørene til utstillingen Dårlig stemning, om et av de mest særegne kulturfenomenene i nyere tid: norsk svartmetall.

Velkommen!

Norske filmskatter

De filmene vi har elsket og hatet og referert til i flere tiår, forteller oss mye om norsk historie, samfunn og kultur. Hva var det med disse filmene som begeistret noen og fikk andre til å rive seg i håret, og hvordan står filmene seg i dag? Vi har plukket ut sosialrealistiske drama, komedier og spenningsfilmer som fortjener et gjensyn – eller å sees for første gang, endelig.

Første film ut denne våren er Åpenbaringen av Vibeke Løkkeberg fra 1977.

Kafeen er åpen hele kvelden, og vi byr på popkorn!

Les mer om Norske filmskatter

Lesesirkel på Nasjonalbiblioteket

Nasjonalbibliotekets lesesirkel

Burde du ha lest flere av de store norske forfatterne?

Ikke fortvil – Nasjonalbibliotekets lesesirkel er her for å hjelpe deg med å komme gjennom noen av klassikerne folk stadig refererer til. Vi har samlet tre ivrige lesere som i løpet av våren skal møtes på Nasjonalbiblioteket for å prate om ei bok de har valgt ut til sirkelen. Først ut er komiker, kunstner og skuespiller Amir Asgharnejad. Han har valgt Haiene av radikaleren Jens Bjørneboe. 

Les mer om Nasjonalbibliotekets lesesirkel her

festtale birkenmannen

Festtaler

Hva ser du for deg når du hører begrepene sinnafeminist, Birkenmann og gladkristen?

I foredragsserien «Festtaler» ber vi kjente og kunnskapsrike folk om å studere og tenke høyt omkring våre mest velbrukte stereotypier. Vi får høre hvordan stereotypiene har oppstått, og ikke minst får vi en grundig beskrivelse av dem: hvordan de kler seg, hvordan de prater, og hvilke verdier de har. Vi kan lære mye om oss selv og om norsk kulturhistorie ved å se nærmere på den typiske fremstillingen av enkelte grupper. Det er på tide å undersøke hvem typene er, og hvorfor vi elsker å harselere med dem.

Se det første arrangementet i serien her

Altaksjonen Glimt fra en kulturhistorie

Glimt fra en kulturhistorie

Kulturhistorien er full av store følelser og sterke meninger!

I Nasjonalbibliotekets faste utstilling Opplyst – glimt fra en kulturhistorie finner du tretti gjenstander med en helt spesiell betydning for norsk kulturhistorie, deriblant et album av Karpe, et visjonsdikt fra middelalderen og en aksjonsplakat mot utbygging av Alta-Kautokeino-vassdraget.

I arrangementsserien «Glimt fra en kulturhistorie» gir vi publikum en kunstopplevelse som formidler ideene og følelsene bak mange av de dyrebare nøkkelobjektene.

Se det første arrangementet i serien her

Tidens Ånds salonger

Synes du også den tiden, rett etter jobb eller lesesal på fredag er litt frustrerende?

Drar du hjem, er faren for å punge overhengende stor. Stikker du på bar kan hordene av blazerkledde menn som bøtter nedpå fredagspils raskt ta fra deg motet. En fredag annenhver måned holder den ferske kulturavisen Tidens Ånd salong på Nasjonalbiblioteket. Salongen gir deg et sted å henge, og ikke minst gir den deg akkurat passe med påfyll, sånn at du har noe å snakke om til neste gang

Se det første arrangementet i serien her

Den store bunadsfesten

I mai skal bunaden fram fra skapet!

Kom til Nasjonalbiblioteket med skrukkete skjorter og blasse søljer; vi arrangerer en hel festdag til ære for klesdrakten som vekker så sterke følelser, som er så vakker – og så latterlig kostbar: bunaden. Du skal få hjelp til å stoppe hullet i den pene skjorten, få gode råd om hvordan du kan pusse søljene, sy inn og ut livet eller bare stramme opp et løst broderi. 

Se alt som skjer på den store festen her

Ny sesong av podkasten Gamle Greier

Gamle greier er Nasjonalbibliotekets historiepodkast. Én gang i uken forteller historikere Chris Nyborg og Live Vedeler Nilsen en ny historie med utgangspunkt i de uuttømmelige skattekistene i Nasjonalbibliotekets samlinger – illustrert med musikk og lydeffekter. Programleder er Lars Hammeren Risberg.

Nye episoder fra 26. januar | Hør tidligere episoder her

Utstillinger på Solli plass

Fast utstilling

Opplyst. Glimt fra en kulturhistorie

I den faste utstillingen på Solli plass kan alle se og lytte til noen av de unike og mest spektakulære i Nasjonalbibliotekets samlinger, fra 1100-tallet og fram til i dag.

Se blant annet Edvard Griegs håndskrevne partitur til a-mollkonserten, Magnus Lagabøtes landslov i praktutgave, Roald Amundsens Sydpol-brev, Norges første internettside og Julie Andems SKAM-manus.

Les mer og meld deg på omvisning i utstillingen

Siste dag 18. februar!

Randi Hultin. Bilder fra et liv med jazz

Musikkjournalist Randi Hultin (1926–2000) tok bilder av verdens største jazzstjerner. Radka Toneff, Karin Krog og Jan Garbarek til verdensstjerner som Sonny Rollins, Stan Getz og John Coltrane var hjemme i stua til Hultin på Høyenhall i Oslo. Hun etterlot Nasjonalbiblioteket en mengde unike bilder, film og lydopptak, og utstillingen på Solli plass viser et utvalg.

Les mer og meld deg på omvisning i utstillingen

Fast utstilling

Fra det fjerne i Kartsenteret

Nasjonalbibliotekets kartsenter inneholder verdens mest omfattende samling av eldre, trykte kart over Norge, Norden og nordområdene. I utstillingen Fra det fjerne kan man oppleve noen av de mest spektakulære kartene i samlingen, og undersøke digitaliserte ned til den minste detalj.

Les mer og meld deg på omvisning i utstillingen

Den nye utstillingen Dårlig stemning. Lyden av følelser i norsk svartmetall åpner mars 2023, på Nasjonalbiblioteket på Solli plass.

Ukentlig nyhetsbrev

Følg med på hva som skjer på Nasjonalbiblioteket.

"*" indicates required fields