Arrangement
16
feb

Matkultur: Torsk

Bilde: Lototfiske 84. Foto: Rana Blad
Onsdag 16. februar 2022, at 19:00 – 20:00
Nasjonalbiblioteket – Målstova

Lena Amalie Hamnes, Runar Døving, Pa Sori Joof og Andreas Liebe Delsett 


Torsken er et eventyr. Før olje og gass var det torsken som var Norges viktigste eksportvare. I mer enn 1000 år har fisken bidratt til å forme landet med sine enorme verdier, og bare de siste årene har Norge solgt torsk og tørrfisk for flere titalls milliarder kroner.  Fisken er hyllet i litteraturen helt siden sagaene, og allerede i 1739 spurte Petter Dass i diktet Nordlands trompet seg «Skuld’ Torsken os feyle hvad havde vi da …». Svaret er uten torsk, ingen Nidarosdom eller landslov. Så får det heller være at eksporten har vært så viktig at fisken selv synes å ha svømt unna den norske gastronomiske kanon. Er det fortsatt mulig å bøte på dette, eller har eventyret om torsken allerede den plassen det fortjener?

Lena Amalie Hamnes, lærer,  varaordfører i Svolvær, og forfatter av boka Naken uten fisk, Runar Døving professor ved Markedshøyskolen, sosialantropolog og forfatter og Pa Sori Joof, tørrfiskeksportør, møter forfatter og matskribent Andreas Liebe Delsett til samtale om torsk.

 

MATKULTUR – en arrangementsserie

Gang på gang har vi nordmenn stemt frem fårikål som nasjonalrett. Sier det mest om ressursgrunnlaget som finnes eller om det norske kjøkkens selvbilde? Hva kjennetegner matkulturen her til lands, og hvordan har den endret seg opp gjennom historien? I serien «Matkultur» ser vi nærmere på mat og tilhørighet, og løfter frem noen av råvarene som både har sitt preg på det norske kjøkken, og bidratt til å forme nasjonens matkultur. Hvor kommer disse råvarene egentlig fra, er de så «norske» som man fort kan få inntrykk av?

Nasjonalbibliotekets arrangementsserie «Matkultur» tar oss med fra åkeren til utmarka, fra storhavet til kjøkkenbenken. Gjennom fem arrangementer ser vi på  den «typisk norske» matkulturarven, og hvorfor den endte opp med å bli akkurat slik.

Program:

Ons 16. februar kl. 19: Matkultur: Torsk
Ons 16. mars kl. 19: Matkultur: Potet
Tirs 26. april kl. 19: Matkultur: Korn
Tors 5. mai kl. 19: Matkultur: Får
Tirs 12. mai kl. 19: Matkultur: Nasjonalretten

***

Arrangementet er gratis og åpent for publikum i lokalene til Nasjonalbiblioteket på Solli plass. Billettene er tilgjengelig 14 dager før arrangementsstart. 

Arrangementet strømmes direkte på nb.no og på Facebook. Du trenger ikke billett for å se den digitale sendingen.