Tilgang til Nettbiblioteket

1. juli opphørte den ekstraordinære tilgangen til pliktavleverte bøker, aviser og tidsskrift til alle gjennom Nettbiblioteket. Det er fortsatt mulig å få tilgang til dette materialet, men prosedyrene er annerledes og materialet skal kun brukes til forsknings- og dokumentasjonsformål.

Slik får du tilgang

Vitenskapelig ansatte kan logge seg inn via Feide for tilgang.

Dersom din institusjon/kommune ikke dukker opp på listen under «Velg din tilhørighet», kan du lese mer om hva du bør gjøre her, under «Hvordan får jeg tilgang til en tjeneste som tilbyr Feide-innlogging?»

Alle andre brukere må søke om tilgang via Nasjonalbiblioteket. Det gjør du på denne måten:

Gå inn på denne siden og logg deg på med MinID.

Etter pålogging vil du bli sendt til denne siden der du kan få sendt inn søknaden.

Du må velge Nasjonalbiblioteket Seksjon Publikumstjenesten, Utlånet som ditt bibliotek hvis vi skal behandle søknaden.

Dersom du oppholder deg i ditt lokale bibliotek, kan du velge dette og be dem godkjenne søknaden der.

Behandlingstid og varighet på tilgangen

Vi behandler søknader fortløpende mellom kl. 9 og kl. 19, mandag-fredag og kl. 10-14 lørdager. Det sendes en bekreftelse på e-post når tilgang er gitt. Hvis du ikke har fått tilgang innen 30 minutter etter at du søkte, send oss gjerne en e-post på veiledningen@nb.no. Vi gjør oppmerksom på at vi kun behandler søknader i bibliotekets åpningstid.

Tilgangen gis for 8 timer av gangen, også utenfor åpningstiden. Du må søke på nytt når disse 8 timene har gått. Dette må gjøres innenfor åpningstiden.

Denne tilgangen gis kun til dokumentasjons- og forskningsformål.

Tilgang til originalmateriale

Lesesalen og veiledningen er åpen kl. 10-16 mandag-fredag og kl. 10-14 lørdager.

Du trenger ikke å avtale besøket på forhånd, men materialet du ønsker å se på må bestilles seneste dagen før. Send en e-post til veiledningen@nb.no og fortell hva du vil se på. Vi gjør oppmerksom på at vi ikke henter fram materiale som er digitalisert og tilgjengelig på nb.no.