«Da og nå» – historisk fotokonkurranse for skoleklasser

Lag en refotografering av et av Nasjonalbibliotekets historiske bilder. Få heder og ære på nb.no hvis bildet blir publisert.

Utvidet frist for innsending av bidrag: Tirsdag 16. juni

Nasjonalbiblioteket har besluttet å utvide innsendingsfristen med to uker fra opprinnelig innsendingsfrist 1. juni. Vi ønsker å muliggjøre at skoleklasser som pga. korona-situasjonen ikke har kunnet organisere et slikt fotoprosjekt, likevel får muligheten nå på tampen av skoleåret.


Historisk fotokonkurranse

Nasjonalbiblioteket har over 300 000 historiske fotografier liggende på nb.no, fra helt tilbake til midten av 1800-tallet, da de første fotografiene ble tatt i Norge. Tiden vi lever i akkurat nå er også historisk. Hvordan ser vår verden ut i 2020, sammenliknet med den våre foreldre, besteforeldre og oldeforeldre levde i?

Nå gir vi alle norske skoleklasser sjansen til å vinne heder og ære ved å lage sin egen versjon av et historisk fotografi, oppdatert til dagens virkelighet. Dette kalles «refotografering», og er en god metode for å utforske og skape forståelse for historiske endringer eller fenomener.

To kategorier: «situasjon» og «sted/bygning»

Situasjon: Finn et foto i nb.no som avbilder en karakteristisk situasjon, og lag et fotografi som viser samme situasjon oppdatert til i dag.

EKSEMPEL: Roald Amundsen og hans hund på ski ved Bunnefjorden i Svartskog i 1909, samt en refotografering fra november 2019 med Nasjonalbibliotekets fotoarkivist Harald Østgaard Lund og hans husky Alf på St. Hanshaugen i Oslo.

Sted/bygning: Refotografer et sted eller en bygning med samme utsnitt og vinkel som et historisk foto fra nb.no.

EKSEMPEL: Kolbotn stasjon, Oppegård i Akershus opprinnelig fotografert en gang før 1923 (da stedet byttet navn fra Kullebunden til Kolbotn), og refotografert i november 2019.

Slik gjør dere for å delta:

 1. Finn et historisk bilde i vår bildesamling på nb.no.
 2. Arranger og refotografer deres versjon av bildet.
 3. Send bildet i høyoppløst utgave på epost til refoto2020@nb.no innen fristen for konkurranseperioden. I eposten må dere også legge ved:
  1. URN-lenka til bildet dere har tatt utgangspunkt i (den finner dere i metadataene for bildet, i feltet «Varig lenke», se nedenfor)
  2. Navn på skole
  3. Hvilken klasse som har sendt inn bildet
  4. Navn på kontaktlæreren
  5. Utfylt samtykkeskjema for alle personer som er avbildet og identifiserbare, for å tillate at bildet blir publisert på Nasjonalbibliotekets nettsider. (Personer under 15 år må innhente samtykke fra foresatt.) Mal for samtykkeskjema finner du nederst på denne siden.

Kåring og publisering

Nasjonalbiblioteket plukker ut de beste bidragene i hver konkurranseperiode og publiserer disse her på nb.no/refoto2020

I vurderingen kommer vi til å legge vekt på:

 • kreativitet
 • historieforståelse
 • innsats
 • fotografisk kvalitet

Juryen består av:

 • Nasjonalbibliotekar Aslak Sira Myhre
 • Fotograf Laila Meyrick
 • Fotoarkivist Harald Østgaard Lund

Krav til bildekvalitet

For å bli vurdert må bildene oppfylle følgende krav:

 • det må være mulig å gjenkjenne motivet fra originalfotoet til det refotograferte bildet
 • høy oppløsning (minst 2000 bildepunkter langs den kanten hvor bildet er smalest)
 • JPEG-format
 • URN-lenke til originalfotoet må legges ved innsendelsen. Den finner dere i metadatakortet for bildet, under «Varig lenke»:

Konkurranseperioder

Personvern og samtykke

Alle gjenkjennelige personer som avbildes må gi informert samtykke til publisering av bildet på Nasjonalbibliotekets nettsider. Før fotografiet sendes inn, må skolen/læreren derfor innhente informert samtykke fra alle personer som er på bildet, enten fra personen selv (personer 15 år eller eldre), eller fra personenes foresatte (personer under 15 år). Skjemaene for samtykke må scannes og sendes sammen med bildet dere leverer inn.

Bruk vår mal Samtykkeerklæring til publisering av bilde på nb.no.

Vinnerbildene vil bli liggende publisert til og med 31.12.2020. Etter dette vil bildene og metadataene bli avpublisert fra nb.no. Samtykkeskjemaer vil også bli slettet.