Arrangementer
26
nov

Glimt fra en kulturhistorie: Da Norge deporterte jødene  

Svart hvitt bilde viser en gruppe mennesker som ser utover Oslofjorden og et stort skip
Donau forlater Vippetangen. Foto: Georg W. Fossum, 1942
Søndag 26. november 2023, at 15:00 – 16:00
Nasjonalbiblioteket – Målstova
Gratis
 Uavhentede billetter frigjøres fem minutter før arrangementsstart. 

26. november 1942 arresterte norske politifolk 532 norske jøder, for å sende dem til nazistenes dødsleirer. Fotografiet av lasteskipet «Donau» som legger ut fra Oslo havn, er et av veldig få bilder som dokumenterer forbrytelsen.

Fotojournalist Nora Savosnick kommer for å fremføre sin spesialskrevne tekst, med utgangspunkt i dette viktige bildet.  Hennes morfar var en av de som ble sendt ut med Donau, men som overlevde og kom tilbake til Norge. I sitt essay reflekterer Nora over hvem som fotograferte hva under holocaust.

De siste årene har Savosnick rapportert til norske og internasjonale medier fra flere konfliktområder, blant annet krigen i Ukraina.

Vi får også høre diktet «Vippetangen. Redningsoperasjon», skrevet av poeten Cecilie Løveid. Der fantaserer dikteren over hvem det er vi ser på bildet. NB: På grunn av sykdom blir diktet til Løveid lest av skuespiller Maria Austgulen.

Arrangementet er gratis, og du kan sikre deg plass her: https://pameldinger.no/e/vubvzw

Kafé Å er åpen fra klokka 12, og uavhentede billetter frigjøres fem minutter før arrangementsstart.  

Rett etter arrangementet blir det spesialomvisning i utstillingen «Opplyst. Glimt fra en kulturhistorie». Lokalhistoriker Chris Nyborg forteller mer om bakgrunnen for bildet som amatørfotograf Georg W. Fossum tok i 1942. Det dukket ikke opp før lenge etter krigen, men er nå et av nøkkelobjektene i vår faste utstilling.   

Velkommen!

  

Bildet som Georg W. Fossum tok i 1942, dukket ikke opp før lenge etter krigen. Se mer om det her:   

  

Fotografiet er en del av Nasjonalbibliotekets faste utstilling «Opplyst. Glimt fra en kulturhistorie».  Den er åpen hver dag, og viser nøkkelobjekter fra norsk kulturhistorie: