Arrangement
13
okt

Gamle greier live: Om fortidens forbrytere

Torsdag 13. oktober 2022, at 19:00 – 20:00
Nasjonalbiblioteket – Målstova

Synes du det er spennende å høre krimhistorier fra virkeligheten? Nasjonalbibliotekets egne podkastredaksjon Gamle greier inviterer nye og gamle lyttere til en kveld viet til virkelighetskrim fra slutten av 1800-tallet.

Historiene har de gravd frem fra Oslo politikammers forbryteralbum, Norges første og unike samling av mugshots, med over 12.000 portrettbilder av folk som ble fakket for store og små forbrytelser. Den teknologiske nyvinningen – fotoapparatet – revolusjonerte politiets arbeid og gjorde livet surt for forbryterne som ikke lenger kunne bytte navn og flytte for å slippe unna fengselsstraffen.     

Denne høstkvelden kan du bli med oss til gamle Kristiania for å møte mestertyven Elias Tønnesen som skapte avisoverskrifter med sine spektakulære rømninger, du får høre om bordellmammaen Abelone som ble kjendis over natta da hun ble tiltalt for hallikvirksomhet, og ikke minst, gir vi deg historien bak forbryteralbumets aller tidligste portretter – de to kjeltringene som måtte bøte med livet ved halshugging etter å ha gjennomført et bondefangeri som ikke gikk etter planen. Historiene som fortelles vil bli akkompagnert av stumfilmmusiker og pianist Håvard Gressum Antonsen – for å sette den helt riktige stemningen.

Med Chris Nyborg, Live Vedeler Nilsen og Lars Håkon Hammeren Risberg.

***

Arrangementet gjøres i samarbeid med Arkivverket som siden 2016 har arbeidet med å digitalisere og tilgjengeliggjøre forbryteralbumet og dets historier for allmennheten. Mange av disse forbryterportrettene kan studeres på nært hold i Nasjonalbibliotekets utstilling Labyrint. På sporet av Harry Hole, som står fram til 5. november. Historiker Chris Nyborg inviterer til en spesialomvisning i forkant av arrangementet.  

Er du interessert i å finne ut om du selv har en slektning i forbryteralbumene til Oslo politikammer? Få med deg arrangementet Har du ei kriminell fortid? hos oss 26. oktober.

Velkommen!