7 hjemmelagde julegaver fra samlingen

I en førjulstid hvor vi må holde oss mest mulig hjemme, kan det være vanskelig å gjennomføre julehandelen som vanlig. Mange går kanskje også inn i jula med en litt slankere lommebok enn før. Da er det fint at det finnes mange gaver du kan lage hjemmefra som ikke koster skjorta.

1. Til bestemor og bestefar: Eventyrvideo 

Aldri har vel de gode, gamle norske eventyrene, perfekt for mørke vinterkvelder, passet bedre enn akkurat nå. Finn et eventyr du liker, for eksempel et av disse fra Asbjørnsen og Moe.

Juletre, eldre kvinne leser for tre små barn
På dette bildet, tatt av Anders Beer Wilse i 1902, er det bestemor som leser for barnebarna. Men hvorfor ikke gjøre det omvendt?

Spill inn en video av deg selv i en koselig setting, for eksempel foran peisen eller med stearinlys, mens du leser eventyret høyt. Denne kan de ta frem og spille om igjen og om igjen på mørke vinterkvelder.  

Du kan lese mer om bakgrunnshistorien til de norske folkeeventyrene her.  

2. Til onkel og tante: Hjemmelaget ripslikør 

Hva gir du til den som har alt? Det samme spørsmålet dukker opp omtrent på denne tiden hvert eneste år. En klassisk løsning er å lage matgaver. Hjemmefra kan du lage en hel masse godsaker som holder seg godt, som føles eksklusive, og som betyr noe helt spesielt fordi du har lagt tid og kjærlighet i dem.

Mann i stol, kvinne kikker på tomflasker. Kvinne: "Kan du begripe, hvor alle disse tomflaskene kommer fra?" Mann: "Nei, det skjønner jeg ikke. Jeg kjøper i alle fall aldri tomfalsker".
Vitsetegning av Olaf Krohn.

I vårt nettbibliotek finner du en hel masse oppskrifter på mat og drikke som i en pen innpakning kan utgjøre kjempefine gaver. Vårt forslag er denne oppskriften på hjemmelaget ripslikør fra Hanna Winsnes’ Lærebog i de forskjellige Grene af Husholdningen: 

«En Pot (liter) hvid Rum sættes paa Ilden med 2 Pd. (kgr.stødt Raffinade (hvitt sukker); naar det kogerhældes det op, og naar det er ganske koldt, røres dei 1 Pot (liter) raa Ribssaft, samt reven Skal af en liden Citron; det tildækkes og staar tinæste Dag, hvorpaa det sies (siles) gjennom en tynd Lærredspose (eller et kjøkkenhåndkle).

Da Likøren flyder pent gjennem Posen, maa den fyldes paa Flasken, hver gang der er som en Pægel (et par desiliter) i Fadet, og Proppen sættes Løselig i Flasken, for at den ikke skal dovne; naar Flasken er fuld, proppes den bedre. Af denne portion bliver ikke mer end en Pot (liter) likør.»  

3. Til minstemann: Lekebil med strikkmotor 

Hvem har sagt at barnas leketøy  være i plast? I boka Lag det selv: modeller og arbeidstegninger til hjemmelaget leketøi fra 1938 har forfatter Alfred Gjerkaas samlet en hel rekke oppskrifter på barneleker i tre. Her finner du oppskrift på modellfly, modelltog og lastebil med strikk, og det meste kan lages av materialrester du kanskje har liggende fra forrige oppussing.  

Barn i barnehage, gutt i lekebil.
Forhåpentligvis vil en hjemmelaget lekebil fremkalle mindre skepsis hos ditt barn enn hos denne gutten. Foto: Henriksen & Steen, 1952.

Hvis ungen synes strikkmotor er i overkant gammeldags, kan du prøve deg på oppskriften på en liten elektromotor, som du også finner i boken – men av sikkerhetsgrunner anbefaler vi at du holder deg til strikkmotoren.  

I boka finner du til og med oppskrift på hvordan du kan lage ditt eget kamera av et forstørrelsesglass, en lampe, et papprør og en gammel trekasse! 

4. Til hele familien: Egendesignet puslespill 

Du kan lage mye ut av et fint bilde – blant annet ditt eget puslespill, som forklart i boka Altmuligmannen: håndbok for nevenyttige i alle aldre (s. 224-225)Skriv ut et bilde i den størrelsen du vil ha puslespillet, lim det fast på en like stor plate av papp eller finér, og skjær ut brikker slik du selv vil ha dem.  

Du kan for eksempel bruke et hyggelig familiebilde, eller et av bildene fra Nasjonalbibliotekets samling, som du finner her.  

Eller hva med dette kartet av Finnmark fra 1597?

Kart over Norges nordkyst av Cornelis Claesz, publisert i 1596.

5. «Dagen du ble født»-hefte til en venn 

Hva sto det i avisene den dagen du ble født? Det kan du sjekke ved å søke på fødselsdatoen din i avissamlingen. Gjør et søk på en venn eller et familiemedlem og lag et hefte med avisutklipp.  

Du kan også bruke samme metode for å lage et hefte med bilder fra oppvekststedet til den du skal gi gave til, eller du kan søke på navnet til vedkommende i avisarkivet – kanskje det dukker opp noen morsomme saker i lokalavisen du kan bruke?  

Avisutklipp, kollasj. Overskrifter: "Omorganisering av USAs forsvar", "Svindler utgir seg for måler-avleser", "Jens Bolling med hunden Bonso lager barnetime".
Hva skjedde den dagen Erna Solberg ble født? Jo, det var blant annet en falsk måler-avleser på ferde i hennes fødeby Bergen. Vær så god, Sindre Finnes, da har du én mindre julegave å ordne i år. Utklipp fra (f.v.) Østlendingen, Bergens Arbeiderblad og Bygdeposten, alle fra 24. Februar 1961.

6. Til din katteelskende grandtante: Sofapute med kattemotiv 

Denne er riktig nok for de spesielt interesserte, men det er jo mulig å velge et annet motiv for sine håndarbeidsprosjekter enn akkurat katter, hvis man foretrekker for eksempel hunder eller maurslukere. Da bør du nok gå for en annen håndarbeidsbok enn Håndarbeidsbok for katteelskere, som beskriver i detalj hvordan du kan lage din egen pyntepute med kattemotiv. 

Kvinner med sytøy rundt bord.
Foto fra Riisby Husmorskole, utgitt av Normanns kunstforlag mellom 1950 og 1970.

For mer konvensjonelle pynteputer, kan du for eksempel slå opp i Den store hobbyboken og flette din egen pyntepute (s. 37) eller hekle den etter oppskrift fra boka Gimping (s. 206) 

7. Til din trendy venninne: Stearinlys med twist 

Å lage sine egne stearinlys er egentlig ganske enkelt, om enn tidkrevende – men det er en kunst som har gått i glemmeboka for de fleste av oss. Du kan kjøpe lysmasse fra en hobbybutikk, eller du kan smelte om gamle lysstumper du har liggende. Oppskrifter på ulike typer stearinlys finner du i boka Støpe lys av Lena Nessle. 

Kvinne med lysestake.
Nb! Du trenger ikke fjerne et eneste ribbein for å lage dine egne stearinlys. Julekort laget av Jenny Nystrøm, utgitt av Mittet & Co. AS.

Om du vil lage trendy stearinlys med twist, legger du ferdige stearinlys i varmt vannbad til de har blitt myke, tar tak i hver ende og vrir endene i hver sin retning. Ta-da! 

Historier fra samlingen

Fem tips for å komme i historisk bra form

Fem øvelser hentet fra fortidens treningshåndbøker.

"Fem tips for å komme i historisk bra form"

Historier fra samlingen

Fem helsetips du absolutt ikke bør prøve

Hva med en sigarett mot astma, eller en sjokolade mot diabetes?

"Fem historiske helsetips du absolutt ikke bør prøve"

Historier fra samlingen

Surdeigskunsten som forsvant

Surdeigsbrødet har stort sett vært et byfenomen siden det ble hipt i løpet av høymiddelalderen.

"Surdeigskunsten som forsvant"