Norske filmskatter

Norske filmskatter

Opplev gamle norske filmskatter i en ny drakt.

Nasjonalbiblioteket har restaurert en rekke filmklassikere, som nå blir tilgjengelig på DVD og Blu-ray. Bli bedre kjent med dette eksklusive utvalget av norsk filmhistorie gjennom utgivelser med ekstramateriale, filmvisinger og panelsamtaler der vi spør: Er disse filmene fortsatt interessante?

Børning, Max Manus og Verdens verste menneske er kritikerroste nyere filmer som ble store publikumsfavoritter da de kom ut. Men hva med de gamle norske filmklassikerne? Er det noen som husker – og liker – dem? Treffer de oss på samme måte nå som da de ble lansert? 

Hva er en filmskatt? 

En filmskatt er en film som har noe ved seg som gjør at den fortsatt er aktuell, selv etter årtier. Filmene Nasjonalbiblioteket har valgt ut var en gang ettertraktede filmer som har vært lite tilgjengelige for publikum de siste årene. Nå får de “nytt liv” ved å bli restaurert og gitt ut både som Blu-ray og DVD. 

Utvalget av film gir unike smakebiter av norsk filmkunst opp igjennom tidene og fremstår som viktige, morsomme og noen ganger rare innblikk i den tiden og det samfunnet de ble laget i. 

Nasjonalbiblioteket vil presentere to til fire filmskatter i året, med filmvisning og panelsamtaler. Deltakerne i panelet er kjente fjes som vil plassere filmen inn i vår tid og aktualisere tematikken og spørsmålene filmen tar opp. 

Opplev filmen

Nasjonalbiblioteket har landets største samling av norskprodusert film fra 1903 til i dag. Med de nydigitaliserte utgivelsene knyttes flere deler av samlingen sammen, som bilder, manus, scenografitegninger og dokumentarfilmer fra den gangen filmen ble laget. 

Ikke bare betyr dette at du kan grave deg ned i spennende materiale bak filmen, men det gjør det lettere å forstå hvilken sammenheng filmen ble gitt ut i, og gjør det mulig å reflektere over den i dag. Har tematikken og samfunnet forandret seg siden den gang filmen ble laget? Dette gir en helhetlig måte å betrakte filmen på, og gjør at man ikke bare ser den, men opplever filmen i en større sammenheng. 

Åpenbaringen

Spillefilmen Åpenbaringen ble en pangstart på regissøren Vibeke Løkkebergs særegne kunstnerskap, og filmen skapte debatt da den kom på kino i 1977. Filmen følger husmoren Inger (Marie Takvam) inn i en krise – isolert og sviktet av ektemannen.  

Filmen Åpenbaringen er Vibeke Løkkebergs debut og skapte debatt da den kom på kino i 1977.
Lambertseter-triologien inneholder flere av de største publikumssuksessene i norsk filmhistorie.

Lambertseter-trilogien

Folkekomediene Støv på hjernen (1959), Sønner av Norge (1961) og Sønner av Norge kjøper bil (1962) er blant de største publikumssuksessene i norsk filmhistorie. Nå blir den restaurerte Lambertseter-trilogien for første gang utgitt samlet.

Lasse og Geir

Lasse og Geir har fått kultstatus i norsk filmhistorie grunnet filmens energiske sinne, sjokkerende scener og ikke minst en fantastisk Oslo-slang. 

Lasse og Geir er en film med kult-status i Norge

Ukentlig nyhetsbrev

Følg med på hva som skjer på Nasjonalbiblioteket.

"*" obligatorisk felt