Nå utgis kultklassikeren «Lasse & Geir» endelig på nytt

Stillbilde fra filmen Lasse & Geir (1976). Regi: Wam & Vennerød
Stillbilde fra filmen Lasse & Geir (1976). Regi: Wam & Vennerød.

Wam og Vennerøds første felles film, Lasse & Geir fra 1976, har fått kultstatus i norsk filmhistorie. Nå blir filmen igjen tilgjengelig for hjemmekinopublikummet.

Utgivelsen er et ledd i Norske filmskatter, Nasjonalbibliotekets formidling av den norske filmarven.

– Det har vært stor etterspørsel etter Lasse & Geir fra publikum, og mange har forhåndsbestilt filmen i forkant av utgivelsen, forteller direktør for kulturformidling ved Nasjonalbiblioteket Eline Skaar Kleven.

Lasse og Geir, spilt av henholdsvis Torgeir Schjerven og Lasse Tømte, er to drabantbygutter i slutten av tenårene. Gjennom tre døgn i 1970-årenes Oslo følger filmen guttene og deres frustrerte opprør mot samfunnet og voksenverdenens tilsynelatende meningsløshet.

Et energisk sinne, sjokkerende scener og, ikke minst, en fantastisk Oslo-slang, ligger til grunn for kultstatusen Lasse & Geir har oppnådd. En av filmens mange uforglemmelige replikker, «Kanʼke du snurpe igjen smella, litt’a. Du maser jo som et lokʼmotiv», er kåret til en av de beste i norsk filmhistorie.

Da Harald Eia og Bård Tufte Johansen ironiserte over dialogen i TV-programmet Åpen Post (1998–2002), ble filmen udødeliggjort for yngre generasjoner. De senere årene har filmen levd gjennom filmklubbvisninger og klipp i dårlig oppløsning som er lagt ut på YouTube.

– Nå kan folk sjekke om sitatene som har versert i festlige lag alle disse årene, faktisk stemmer med replikkene i filmen, sier Eline Skaar Kleven.

Nyutgivelsen inkluderer filmens trailer og et teksthefte med et essay av Dag Johan Haugerud.

Moralsk harme og stående applaus
I premiereåret, 1976, utløste dette sosialrealistiske dramaet både moralsk harme og stående applaus. Filmen ble belønnet med Kritikerprisen for beste film og manuskript, og kinosjefene ga den Sølvklumpen som årets beste kinofilm.

Lasse & Geir, som opprinnelig ble skutt på 16 mm, utgis på DVD og Blu-ray. Filmen utgis i samarbeid med Norsk Filmdistribusjon (NFD) og kan bestilles på Platekompaniet eller i Nasjonalbibliotekets nettbutikk.

Lanseringsfest på Nasjonalbiblioteket
Torsdag 17. november kl. 18.30–21 feirer Nasjonalbiblioteket utgivelsen med filmvisning og panelsamtale med mangeårig kulturkommentator i NRK Agnes Moxnes, kunstner og skuespiller Eirik Sæther og filmkritiker og journalist i Morgenbladet Elise Dybvig. Hva er det med denne filmen som stadig får folk til å le? Og treffer filmens politiske budskap fortsatt en opprørsk nerve i oss?  Samtalen strømmes direkte fra kl. 20.15 på Facebook og nb.no. 

Se Nasjonalbibliotekets videoreportasje om utgivelsen.

Filmen blir tilgjengelig for strømming via NFD på iTunes, Google, TV2, Telia, Riks tv og Canal Digital.