Voldtektssaker i strafferettshistorien

26. november kl. 19:00 - 20:00 Gratis inngang

Informasjon

Anne Bitsch, Tor Langbach, Frode Helmich Pedersen og Line Norman Hjorth

Billetter: På grunn av smittevernregler er det et begrenset antall plasser, og alle må hente gratisbillett i forkant av arrangementer på nb.no. Arrangementet strømmes direkte på Facebook og nb.no.

«Hun var frivillig med på det!». Hva slags fortelling tilhører en slik ytring? Det er uten tvil en ytring av typen etterforskere og dommere har hørt ulike varianter av. Men hvilken rolle spiller egentlig fortellinger i avhør, rettssal og domstekst?

I voldtektssaker kommer gjerne fortellingene til å spille en ekstra viktig rolle, og med utgangspunkt i konkrete norske voldtektssaker diskuterer forfatter og forsker Anne Bitsch, tidligere advokat og dommer Tor Langbach og leder av prosjektet «Strafferettens fortellinger» Frode Helmich Pedersen hvordan fortellinger konstrueres og hvilken betydning de har fra anholdelse til dom eller frifinnelse. Hva gjør fortellinger troverdige i rettens øyne – og hvorfor tror vi på det vi tror på? Samtalen ledes av Line Norman Hjorth.

 

Nasjonalbiblioteket og prosjektet «Strafferettens fortellinger» ved Universitetet i Bergen arrangerer i 2020 en serie samtaler som tar utgangspunkt i straffesaker som preget samfunnsdebatten i sin tid. Historiske straffesaker som representerer aktuelle samfunnsspørsmål og kan fortelle oss noe om normer og oppfatninger som har utviklet seg over tid, i historien om oss.

Informasjon om smittevern:

I henhold til gjeldende retningslinjer for smittevern har vi denne høsten et begrenset antall publikummere per arrangement.

På grunn av begrenset kapasitet og krav til smittesporing må man hente gratisbillett på nb.no. Vi innhenter informasjon om navn, e-post og telefonnummer, og data slettes ti dager etter at arrangementet har funnet sted, i tråd med FHIs retningslinjer og EUs personvernforordning (GDPR). Data vil lagres i lukkede arkiv og ikke benyttes til andre formål enn eventuell smittesporing.

Husk å melde fra om du likevel ikke kan benytte din gratisbillett, slik at andre kan ha glede av plassen din.

Personer som har luftveissymptomer eller andre symptomer på covid-19, og personer som er i karantene eller isolasjon, bes om å følge arrangementet hjemmefra.

Vi gleder oss til å ta imot dere. Publikum vil bli vist til plassene sine av vertskapet vårt, og vi anbefaler alle å komme i god tid før arrangementet starter.

Kommende arrangementer

Ekstern arrangør

Er språket vårt i fare?

Man. 26. oktober kl.18:00
Gratis inngang
Read article "Er språket vårt i fare?"

Arrangement

80-tallet: I studio med Raga Rockers

Man. 26. oktober kl.19:00
Gratis inngang
Read article "80-tallet: I studio med Raga Rockers"

Fagseminar

The Hermeneutics of Bibliographic Data and Cultural Metadata

Ons. 28. oktober kl.10:15
Gratis inngang
Read article "The Hermeneutics of Bibliographic Data and Cultural Metadata"