Arrangement
26
nov

VERKSTED: Samisk grindvev

Grindvev av Anna Ciucka Sjursen
Lørdag 26. november 2022, at 12:15 – 13:45
Nasjonalbiblioteket

NB: Er det fullt? Ikke fortvil! Du kan skrive deg opp på en venteliste i resepsjonen. Noen faller sikkert fra.

Vil du lære en eldgammel vevtradisjon?

Anna Ciucka Sjursen mener samisk grindveving bør rødlistes som utrydningstruet kunnskap. Før fornorskningen var denne kunnskapen høyst levende i de fleste samiske hjem. Båndene forteller hvor du kommer fra, om kjønn og familietilhørighet. Noen bånd brukes til hverdags, andre til pynt. Båndene varierer i farge, teknikk og mønster.  

Kurset forgår rundt et stort bord. Alle får veve på sin egen grindvev og du får muligheten til å kjøpe med deg veven hjem etter de to små timene sammen med Anna. Kurset er gratis og åpnet for alle, de som ikke har tatt i en vev tidligere og de som kan litt fra før. Du kan og ta med en venn de kan samarbeide med.  

Kursholder Anna er samisk og kommer fra Store Lerresfjord i Alta, men hennes forfedre kommer fra Sør-Varanger, i området mellom Russland og Finland. Hun er utdannet arkeolog, en utdanning som kommer godt med i hennes stadige utforskning av historiske samiske håndverkstradisjoner – duodji. 

Underveis i kurset vil Anna fortelle om båndenes opprinnelse, om samisk historie og om hvorfor kunnskapen må holdes i live.  

Verksted varer i 1,5 time, og det er 15 plasser på hvert verksted.

Verkstedet holdes også lørdag 26. november 15.15 og søndag 27. november 12.15 og 15.15.

 

Håndverk. Historier gjennom hendene er en festival på Nasjonalbiblioteket 25.–27. november hvor vi fyller huset med arrangementer, film, bøker og verksteder om veving, strikking, spinning og broderi. Se hele programmet her.