• Beklager. Dette event har allerede funnet sted.

Digitalt arrangement

Stolt og slagen

28. januar kl. 19:00 - 20:00 Digitalt arrangement

Informasjon

Toril Moi om husmorens skjebne i Ebba Haslunds romaner 

Dette er et digitalt arrangement. Arrangementet strømmes på nb.no og Facebook. 

1950-tallet var husmorens tiår. Husmorfilmene blomstret. Spillefilmen Støv på hjernen fra 1959 var en av tiårets mest populære norske filmer. Men husmorlivet var ikke bare komedie. I etterkrigslitteraturen er Ebba Haslund (19172009) husmorens dikter. I et halvt århundre var Haslund en av våre mest sentrale forfattere. Hun var også den andre kvinnelige formannen i Forfatterforeningen, og viet nesten hele sitt store forfatterskap til utforskning av kvinners rolle

Alt i debutnovellen Også vi … fra 1945 skriver Haslund inspirert om sider ved husarbeidets gleder. I romanene Middag hos Molla (1951) og Krise i august (1954) viser hun oss også husmorens bitterhet og frustrasjon. Og i det internasjonale kvinneåret 1975, ga hun ut Bare et lite sammenbrudd, en roman som gir form til en vesentlig historisk erfaring, nemlig hvordan det oppleves for en kvinne som var husmor på 1950-tallet, at det arbeidet hun stolt har viet sitt liv til, nå defineres både som uvesentlig og som kvinneundertrykkende.

I dette foredraget fortsetter Toril Moi sin utforsking av kultur og liv i 1950-tallets Norge. Prosjektet er både personlig og historiskUten å forstå Norge kan hun ikke forstå seg selv. 

Webinar

Bearbeidelser av 22. juli i levende bilder

Ons. 21. april kl.18:00
Digitalt arrangement
"Bearbeidelser av 22. juli i levende bilder"

Webinar

Gards- og slektshistorie — ein snarveg til slektstreet

Tor. 22. april kl.14:00
Digitalt arrangement
"Gards- og slektshistorie — ein snarveg til slektstreet"

Digitalt arrangement

Konstruksjonen av Norden: Opplysningstida

Tir. 27. april kl.19:00
Digitalt arrangement
"Konstruksjonen av Norden: Opplysningstida"