• Beklager. Dette event har allerede funnet sted.

På sporet av vikingene i øst

23. mai kl. 19:00 - 20:00 Gratis inngang

Informasjon

I 2017 fikk den anerkjente, norske bioarkeologen Cat Jarman overrakt arkeologisk materiale fra en massegrav funnet i Repton, England en gang på 70-tallet. Ved bruk av banebrytende rettsmedisinske teknikker og isotopanalyser skulle hun bevise at levningene i graven var fra tidlig vikingtid og av skandinavisk herkomst, men i den lå også en liten, oransje perle som fikk henne til å stille helt nye spørsmål. For hvordan hadde denne gjenstanden fra Midt-Østen havnet i en hedensk grav i England så tidlig som på 800-tallet? 

Oppdagelsen ble for Jarman starten på en spennende reise østover og bakover i tid. Gjennom utgravninger i Ukraina og med en detektivs tilnærming har hun klart å kaste lys over en del av vikinghistorien som forskere lenge har ant konturene av, men aldri funnet skikkelig bevis for. Nemlig at vikingenes tilstedeværelse i øst har vært omfattende, og av stor betydning for utviklingen av Kyivriket. 

I denne samtalen på Nasjonalbiblioteket tar Cat Jarman oss med på sin reise og gir oss et unikt innblikk i det arbeidet og de oppdagelsene som dannet grunnlaget for hennes internasjonale bestselger Elvekonger – en ny historie om vikingene – fra Skandinavia til Silkeveien. En bok som ble kåret av The Times til årets historiebok i 2021.

Med:
Cat Jarman er en norsk bio- og feltarkeolog bosatt i Storbritannia. Hun er seniorrådgiver for det nye Vikingtidsmuseet i Oslo, er kjent for sin historiske podkastserie Gone Medieval og har deltatt i en rekke TV-dokumentarer for blant annet BBC, History Channel og Discovery. 

Du møter henne i samtale med Ragna Nordenborg. Journalist og redaktør for formidlingen ved Nasjonalbiblioteket.

Fagseminar

Innenfor/Utenfor: Flerkulturelt bibliotekmøte 31. mai 2022

Tir. 31. mai kl.09:30
Gratis inngang
"Innenfor/Utenfor: Flerkulturelt bibliotekmøte 31. mai 2022"

Konferanse

Working with letters

Tor. 2. juni kl.09:15
Gratis inngang
"Working with letters"

Fagseminar

Svein Atle Skålevåg: Den frie viljen

Tir. 7. juni kl.13:00
Gratis inngang
"Svein Atle Skålevåg: Den frie viljen – utilregnelighetens lange historie"