Arrangement
23
mai

På sporet av vikingene i øst

Mandag 23. mai 2022, at 19:00 – 20:00
Nasjonalbiblioteket – Målstova

I 2017 fikk den anerkjente, norske bioarkeologen Cat Jarman overrakt arkeologisk materiale fra en massegrav funnet i Repton, England en gang på 70-tallet. Ved bruk av banebrytende rettsmedisinske teknikker og isotopanalyser skulle hun bevise at levningene i graven var fra tidlig vikingtid og av skandinavisk herkomst, men i den lå også en liten, oransje perle som fikk henne til å stille helt nye spørsmål. For hvordan hadde denne gjenstanden fra Midt-Østen havnet i en hedensk grav i England så tidlig som på 800-tallet? 

Oppdagelsen ble for Jarman starten på en spennende reise østover og bakover i tid. Gjennom utgravninger i Ukraina og med en detektivs tilnærming har hun klart å kaste lys over en del av vikinghistorien som forskere lenge har ant konturene av, men aldri funnet skikkelig bevis for. Nemlig at vikingenes tilstedeværelse i øst har vært omfattende, og av stor betydning for utviklingen av Kyivriket. 

I denne samtalen på Nasjonalbiblioteket tar Cat Jarman oss med på sin reise og gir oss et unikt innblikk i det arbeidet og de oppdagelsene som dannet grunnlaget for hennes internasjonale bestselger Elvekonger – en ny historie om vikingene – fra Skandinavia til Silkeveien. En bok som ble kåret av The Times til årets historiebok i 2021.

Med:
Cat Jarman er en norsk bio- og feltarkeolog bosatt i Storbritannia. Hun er seniorrådgiver for det nye Vikingtidsmuseet i Oslo, er kjent for sin historiske podkastserie Gone Medieval og har deltatt i en rekke TV-dokumentarer for blant annet BBC, History Channel og Discovery. 

Du møter henne i samtale med Ragna Nordenborg. Journalist og redaktør for formidlingen ved Nasjonalbiblioteket.