Logg inn English
Credo
15
okt

Matsoppene du alltid går forbi

Robert Collett (1880-1913)
Robert Collett (1880-1913)
Onsdag 15. oktober 2025, at 17:00 – 18:00
Nasjonalbiblioteket – Bakgården kantine
Gratis
Begrenset plass!

Credo inviterer til feiring av råvarene på Nasjonalbiblioteket. Dagene i forveien av feiringen kan du være med å lære mer om råvarene, før det hele rundes av med en langbordsmiddag i Kantina ved Credo, 25. oktober.

Skogen har mer å by på når du ikke finner de vante, trygge soppene du alltid tar med deg hjem. Mange plukker år etter år kun de soppene de selv kjenner fra barndommen, som kantarell, traktkantarell, matpiggsopp og steinsopp.

Vegrer du deg for å gå nye veier i soppens rike går du gjerne glipp av flere av mykologiens kulinariske delikatesser, som kun krever litt mer artskjennskap og eksperimentvilje. Det er mulig å utvide matsopprepertoaret uten å risikere nyrer, lever og livet, og denne kvelden blir du kjent med tilberedning av noen arter du kanskje aldri har tenkt på som mat før.

Pål Karlsen er soppsakkyndig og daglig leder i Norges sopp- og nyttevekstforbund. Forbundet arrangerer soppturer, kurs og lokale soppkontroller. Jørgen Schyberg er i likhet med Pål soppsakkyndig, og aktiv turleder i Oslo og omland sopp- og nyttevekstforening. Han har plukket og spist mange forskjellige matsopp i godt over 40 år, men har (nesten) ikke vært soppforgiftet. Til daglig jobber Jørgen med videreutvikling av Nasjonalbibliotekets nettbibliotek. Heidi Bjerkan driver Credo på Nasjonalbiblioteket og viser forskjellige tilberedningsmetoder denne ettermiddagen. 

Det hele sys sammen av Tomás Silva, kreativ leder bak 1313Selah, som henter inspirasjon fra familie, minner og natur. Han spiller shroomy tunes før og etter samtalen – en lydreise som knytter skogens mystikk til kveldens råvarer. 

Når og hvor?   

Onsdag 15. oktober, kl. 17 – 18. 

Nasjonalbiblioteket, Bakgården kantine.

Slik kommer du deg hit: https://www.nb.no/besok/

  

Trenger du billett?   

Det er gratis, men du behøver billett for å sikre deg plass. Hent billett her!

Mat og drikke?  

Middagstilbud i Kantina ved Credo fra 15:30 (også mulig å kjøpe etter arrangementet): Soppsuppe med nybakt brød fra Bakeriet ved Credo

Credo gir Nasjonalbibliotekets publikum et serveringstilbud forankret i norsk matkultur. I Nasjonalbibliotekbaren kan du nyte småmat og forfriskninger, og i løpet av høsten åpner bakeri, kantine og restaurant: https://www.nb.no/ombygging/

Med kunnskap om, og respekt for jorda og råvarene, skaper Credo måltid der fortid, nåtid og framtid møtes. 

  

Velkommen!