Bjørneboe 100 år

Fengsel, straff og skyld

3. desember kl. 19:00 - 20:00 Gratis inngang

Informasjon

Med Cathrine Grøndahl, Andreas Ribe-Nyhus og Kaja Schjerven Mollerin

Billetter: På grunn av smittevernregler er det et begrenset antall plasser, og alle må hente gratisbillett i forkant av arrangementer på nb.no. Arrangementet strømmes direkte på Facebook og nb.no.

Etter å ha blitt dømt for promillekjøring ble Jens Bjørneboe i 1959 satt i fengsel. Der kom han i kontakt med fanger som fortalte ham sin historie, og etter endt soning satte han i gang en voldsom debatt om det norske fengselsvesenet – både gjennom en rekke avisartikler i Dagbladet og romanen Den onde hyrde. Siden den tid er mange reformer gjennomført, men både systemet for straff, soning og rehabilitering av lovbrytere, og argumentene for dette systemets nødvendighet, har vist seg noenlunde stabilt. Hvordan står Bjørneboes kritikk av fengselsvesenet seg i dag?

Jurist og poet Cathrine Grøndahl har blant annet vært skrevet kritisk om isolasjonspraksisen i norske fengsler. Andreas Ribe-Nyhus har sittet i fengsel dømt for drap, og disputerte nylig med en doktorgrad i filosofi om nettopp denne erfaringen. Samtalen ledes av Nasjonalbibliotekets Kaja Schjerven Mollerin.

 

JENS BJØRNEBOE 100 ÅR
Denne høsten er det 100 år siden Jens Bjørneboe ble født. I utstillingen «Kunsten å gjøre jorden ubeboelig. Jens Bjørneboe 100 år» har Nasjonalbiblioteket tatt utgangspunkt i et sentralt tema i forfatterskapet: menneskets sårbare liv på kloden. I en rekke arrangementer utover høsten vil vi også undersøke flere emner som opptok Bjørneboe, som frihet, straff, teater, eksistens og ondskap.

Informasjon om smittevern:

I henhold til gjeldende retningslinjer for smittevern har vi denne høsten et begrenset antall publikummere per arrangement.

På grunn av begrenset kapasitet og krav til smittesporing må man hente gratisbillett på nb.no. Vi innhenter informasjon om navn, e-post og telefonnummer, og data slettes ti dager etter at arrangementet har funnet sted, i tråd med FHIs retningslinjer og EUs personvernforordning (GDPR). Data vil lagres i lukkede arkiv og ikke benyttes til andre formål enn ev. smittesporing.

Husk å melde fra om du likevel ikke kan benytte din gratisbillett, slik at andre kan ha glede av plassen din.

Personer som har luftveissymptomer eller andre symptomer på covid-19, eller personer som er i karantene eller isolasjon, bes om å følge arrangementet hjemmefra.

Vi gleder oss til å ta imot dere. Publikum vil bli vist til plassene sine av vertskapet vårt, og vi anbefaler alle å komme i god tid før arrangementet starter.

Kommende arrangementer

Ekstern arrangør

Er språket vårt i fare?

Man. 26. oktober kl.18:00
Gratis inngang
Read article "Er språket vårt i fare?"

Arrangement

80-tallet: I studio med Raga Rockers

Man. 26. oktober kl.19:00
Gratis inngang
Read article "80-tallet: I studio med Raga Rockers"

Fagseminar

The Hermeneutics of Bibliographic Data and Cultural Metadata

Ons. 28. oktober kl.10:15
Gratis inngang
Read article "The Hermeneutics of Bibliographic Data and Cultural Metadata"