Hørespillkrigen: «Norwegian Escape»

PODKAST: Under krigen sloss to norske hærførere med et mektig supervåpen: Hørespill. Var det noe sant bak de utrolige historiene de fortalte? Hør første episode av «Hørespillkrigen».

Eivind Mehle, gestikulerende til venstre for mannen med briller, var en forkjemper for norsk nazisme og skaperen av hørespillet «Et folk finner sin fører». Her instruerer han skuespillerne før opptak på Marienlyst i 1942.

Under andre verdenskrig ble det laget actionfylte hørespill i USA. De utga seg for å handle om dramatiske hendelser fra den ekte krigen i Norge. Samtidig laget norske nazister et radioteater-storverk om Vidkun Quizlings Norge. Var det noe ekte bak de utrolige eventyrene, de knirkende dørene og alle kruttlappene i radiostudio? Og hvem var jenta i bæremeisen?

I podkast-serien Hørespillkrigen jakter vi på sannheten bak et glemt Norsk propagandastorverk. Du kan abonnere på serien i alle podkast-kanaler hvor du finner Gamle greier.

Hør noen av hørespillene fra USA og det nazistiske radiodramaet «Et folk finner sin fører».

Hør flere episoder av Gamle greier her:

Historier fra samlingen

«Der reiser jødene» – historien om en familie fra Kristiansund

Theodor og Ola lekte sammen under de første årene av krigen. Nå, 77 år senere, minnes Ola barndomskameraten som bare fikk bli 6 år gammel.

"«Der reiser jødene» – historien om en familie fra Kristiansund"

Historier fra samlingen

Historien om den norske rasismen

Den norske rasismen hadde sin spede begynnelse rundt en punsjbolle i København.

"Historien om den norske rasismen"

Historier fra samlingen

Keilhau og det grå spøkelset

PODKAST: Forfulgt av tyske ubåter sitter verdens fremste økonomer på en luksusdamper og bygger et nytt økonomisk verdenssystem. Men en nordmann ombord ville ikke være med på notene.

"Keilhau og det grå spøkelset"