Avslutningskonferanse

25.–27. september 2019, Nasjonalbiblioteket

Internasjonal konferanse: Literary Citizenship

Den internasjonale bokhistoriske konferansen Literary Citizenship er den avsluttende konferansen for NFR-prosjektet Literary Citizens of the World. Tracing the Transnational Crossroads of Books in Early Modern Norway (LitCit). Konferansen inngår i Nasjonalbibliotekets 500-årsjubileum for de første norske bøkene.

Historien om boken i Norge startet i Paris og København i 1519, med alterboken Missale Nidrosiense og tidebønnsboken Breviarium Nidrosiense, bestilt til bruk i Norge. Norsk bokproduksjon og lesning har helt fra begynnelsen av vært innvevd i en teknologisk, økonomisk, religiøs og kulturell utveksling på tvers av hav og landegrenser. Denne transnasjonale sirkulasjonen av trykte tekster har bidratt til å forme lesere til samfunnsborgere, endog til «litterære verdensborgere».

En rekke forskere fra USA, Canada og Europa vil delta på konferansen. Med sine bidrag vil de belyse ulike transnasjonale og transmediale aspekter ved norsk, nordisk og internasjonal bokhistorie, fra 1500-tallet og frem til i dag.

Keynote-foredragene holdes av internasjonalt ledende forskere innen feltet: Roger Chartier (professor i tidligmoderne europeisk historie og kultur, École des Hautes Études en Sciences Sociales og Collège de France, Paris og Universitetet i Pennsylvania), Ann Thomson (professor i europeisk kunnskapshistorie, European University Institute, Firenze) og Daniel Bellingradt (professor i bokhistorie, Universitetet i Erlangen-Nürnberg).

Her kan du høre Roger Chartiers foredrag «Literary mobilities: materiality of the text, translations and readerships» på podkast. 

Konferansekomiteen består av Ruth Hemstad (Nasjonalbiblioteket), Janicke S. Kaasa (Universitetet i Oslo), Ellen Krefting (Universitetet i Oslo) og Marit Sjelmo (Nasjonalbiblioteket)

Påmeldingsfrist: 1. septemberPåmeldingsskjema

Se praktisk informasjon

Se program

Se alle abstracts

Se Call for Papers