Radioprogram: Norge slår England 2–1

Idrett, og det å følge med på idrett, er den mest utbredte fritidsaktiviteten i Norge. Derfor er Bjørge Lilleliens kommentar etter 2-1-seieren over England i 1981 kjent for de fleste nordmenn. For dem som er opptatt av fotball, er det en viktig begivenhet.

Norge spilte landskamp i fotball mot England på Ullevål 9. september 1981. Det var kvalifiseringskamp for VM i fotball, men enda viktigere var det at motstanderen var England, fotballens fødeland. Til da var den mest navngjetne internasjonale prestasjonen i norsk fotball seier over Tyskland 2–0 i bronsekampen i OL i Berlin 1936. Seieren over England i 1981 overtok denne rollen og varte til Norge slo Brasil i VM i Marseille 1998. Den sportslige prestasjonen ble også lagt merke til utenlands, men kanskje like stor oppsikt vakte Bjørge Lilleliens melding på lufta rettet til Englands statsminister Margaret Thatcher: «Maggie Thatcher, som de sier på ditt språk i boksebarene rundt Madison Square Garden i New York: ’Your boys took a hell of a beating, your boys took a hell of a beating!’». I 2002 kåret den britiske avisen The Observer dette klippet som det beste sportskommentarklippet noensinne.

Sportssendingene i NRK Radio fikk et enormt gjennomslag i befolkningen og bidro til å sveise nasjonen sammen. Selv om seieren over England i 1981 i manges øyne er viktig, er mediehendelsen her trolig av større betydning. Det er programmet og ikke landskampen som har festet seg i nordmenns hukommelse. Slik står programmet som et eksempel på hvordan NRK i radio- og fjernsynsmediene ikke bare har dokumentert norsk historie, men også skapt norsk historie.