Tuberkuloseloven

Tuberkuloseloven av 1900 var svaret på legestandens krav om lovhjemmel til å isolere syke og hindre smitte.

Tuberkuloseloven, eller Lov angaaende særegne Foranstaltninger mod tuberkuløse Sygdomme av 8. mai 1900 ble avgjørende i arbeidet for å bekjempe tuberkulosen. Den var verdens første på feltet, og skulle danne mønster for en rekke andre lands lovgivning mot tuberkulosen. Med denne loven tok det offentlige helsevesenet ansvar for enkeltindividets helse. Loven innebar radikale tiltak som meldeplikt ved smitte, tilsyn, tvangsinnleggelse og tvungne hygieniske tiltak.

Loven vakte stor motstand både i vitenskapelige og politiske sammenhenger. Den grep sterkt inn i det private liv. Den var et resultat av mangeårig diskusjon innad i fagmiljøet, der både privatlivets fred og smitteårsaker hadde vært sentrale konfliktlinjer.

Forløperen til loven var den såkalte Tuberkuloseplakaten av 1889. Det var ingen kur mot tuberkulosen, men etter Kochs oppdagelse av tuberkelbasillen visste man hvordan smitte kunne forhindres. Denne kunnskapen målbæres i plakatens 11 detaljerte punkter, der hygiene, renslighet og kontroll av spytt var stikkordene. Tuberkuloseplakaten tok følgelig avstand fra samtidige oppfatninger om at tuberkulose var arvelig og dermed lite å gjøre med.

Plakaten ble utformet av Legeforeningen i Bergen, med Klaus Hanssen i spissen. Den ble utgitt av det norske Justitsdepartementet, trykt opp i 10 000 eksemplarer og sendt ut i alle Norges sogn for opphenging på offentlige steder.

Forslag til offentlige Foranstaltninger mod Tuberkulosen. Ifølge Opdrag af Justitsdepartementet udarbeidet af M. Holmboe, medicinaldirektør og Klaus Hanssen, overlege ved Bergens Sygehus.

Diskusjoner i Det Medicinske Selskab i Kristiania over detaf D’Herr. M. Holmboe og Klaus Hanssen fremsatte Forslag til Lov angaaende Forholdsregler mod Tuberkulosen i Norge.

Norsk medicinallovgivning: indeholdende en kronologisk samling af love, plakater, resolutioner, skrivelser m. m. vedkommende norges medicinalvæsen for aarene 1901-1905.