10 tips til mobilfrie sommeraktiviteter

07.07.2021

Live Vedeler Nilsen

Mange har kanskje kjent seg litt ekstra firkantet i øynene det siste året, og selv uten en global pandemi kan det være vanskelig nok å rive øynene løs fra skjermen og sette seg selv i aktivitet.

Har du glemt hva vi pleide å gjøre før vi fikk smarttelefoner? Ikke fortvil – her har vi samlet 10 tips til hvordan du kan aktivisere deg selv og barn eller barnebarn, helt uten telefonen.

1. Lage seljefløyte

Enkelt, morsomt og helt gratis. Du trenger bare en seljekvist og en spikkekniv for å følge oppskriften på side 125 i boka «Naturen som hobby», som du finner ved å klikke her.

Hvis du kombinerer fløyta med noen kasseroller som trommesett og et par øser til å holde rytmen, så har du plutselig ditt helt eget familieband! Perfekt for en tidlig, tidlig morgen når de voksne ikke har stått opp ennå.

2. Bygge fuglekasse

Ingenting gir ro i sjela som å sitte i vinduskarmen og se på småfuglene om morgenen. Om du attpåtil kan få gleden av å se dem bruke fuglekassa du har bygget til dem, kan vi nesten garantere en god start på dagen.

I boka Fuglebrett og kasser du snekrer selv finner du en hel masse oppskrifter på hvordan du kan bygge forskjellige fuglekasser.

3. Plukke bær

Før var det en nødvendig del av matinnhøstingen – nå er det mest kos for de fleste av oss. I boka Ville bær finner du informasjon om alle spiselige bær som vokser i Norge, og en hel haug med ideer til hva du kan lage av dem.

Hva med for eksempel markjordbær-sorbé eller kreklingsaft? Eller en god, gammeldags bjørnebærpai med vaniljeis?

4. Snekre olabil

Dette kan gjøres så lett eller vanskelig som du selv vil – det finnes utallige varianter.

Å bygge olabil er ikke bare en morsom aktivitet for barn, altså – hvem har sagt at ikke voksne kan arrangere olabilløp uten barna? Bare ikke kombiner det med rognebærvinen som du finner oppskrift på i boka under punkt 3 …

I boka Aschehougs fritidsbok finner du beskrivelse av hvordan en olabil kan bygges på side 77–79.

5. Oppdag ugressets skjulte egenskaper

Visste du at det meste som vi kaller «ugress» er nytteplanter? I denne videoen med botanikkprofessor Liv Borgen kan du lære om noen av dem:

Klikk her for å se Emil Korsmos fantastiske ugressplansjer. I 2020 kom boka Ugress – et vilt herbarium av Liv Borgen ut. Les mer om den i nettbutikken.

6. Lage pil og bue

Det er få ting som er så moro som å skyte med en bue man har laget selv. Og det er ikke så vanskelig, heller – har du en god spikkekniv, så kommer du langt.

De beste buene lager du av bøyelige tresorter, gjerne fra unge trær av einer eller rogn. På side 22 i Med sekk på ryggen: barnas villmarksbok finner du en god oppskrift på hvordan du lager både pil og bue.

Så er det bare å finne et egnet skytested, helst et der verken mennesker eller dyr kan komme til skade, og begynne treningen!

7. Dra på jakt etter helleristninger

Det finnes massevis av helleristninger rundt omkring i Norge, og mest sannsynlig er ikke nærmeste felt lenger enn en liten biltur unna. Kanskje er det et felt på vei dit du skal uansett?

Å utforske helleristninger er en fin aktivitet for hele familien. Sammen kan dere komme opp med kreative forklaringer på hva fortidens mennesker har villet kommunisere gjennom tegningene.

I boka Bilder i berg: helleristninger i Norge finner du mye informasjon om helleristninger og hvor i landet de er å finne. Også Norske helleristninger har en fin oversikt over de ulike landsdelene.

8. Lage teateroppsetning

Har du en skuespillerspire i magen? Eller en manusforfatter, kostymedesigner, rekvisitør eller kosegruppe-ansvarlig? I en teatertrupp er det noe å bidra med for alle og enhver.

Du kan lage skuespillet selv, eller du kan ta et som allerede finnes. Henrik Ibsen sine stykker er en sikker vinner! I Nettbiblioteket finner du Et dukkehjem, Vildanden og Peer Gynt.

Hvis du heller vil prøve deg på dokketeater, kunne det kanskje være morsomt å lage dokkene selv: I boka Morsomme dukker finner du flere forskjellige oppskrifter med varierende vanskelighetsgrad.

9. Arrangere en skattejakt

Dette er en klassiker som ikke trengs å forbeholdes festen. Her er det så mange forskjellige muligheter – hva skatten skal være, hvor enkelt eller vanskelig det skal være å finne den, hvor komplisert du vil gjøre kartet, også videre.


På side 22–25 i boka Fantastiske aktiviteter utendørs finner du detaljerte beskrivelser av hvordan du lager et godt kart.

10. Selge saft og kaker

Det blir ikke ordentlig sommer før man har kjøpt et overpriset glass saft fra barn som har satt opp bod i veikanten.

Bli enige om et veldedig formål sammen med barna, la dem tegne og skrive skiltene selv, og sett fram et lite lekebord eller noen kasser i veikanten.

Hvis de vil selge kaker eller boller også, er det en fin anledning til å lære dem litt om matlagning. Du kan finne oppskrift på enkle kaker i noen av disse kokebøkene i Nettbiblioteket. Så er det bare å finne riktig pris for saft og bakverk, og la barna gjøre resten på egen hånd.

Bilder:

  • Lekende barn, bilde 1. Utgiver: Henriksen & Steen, 1937.
  • Seljefløyte, bilde 2. Foto: Anders Beer Wilse, 1941
  • Fuglekasse, bilde 3. Foto: Magnus Berg, 1959.
  • Bærplukking, bilde 4. Utgiver: Henriksen & Steen, 1953.
  • Olabil, bilde 5. Foto: Peter Wessel Zapffe, 1917.
  • Løvetann, bilde 6. Foto: Hanna Resvoll-Holmsen, 1925-1935.
  • Pil og bue, bilde 7. Utgiver: Henriksen & Steen, 1959.
  • Helleristninger, bilde 8. Foto: Jacob Reidar Brun, 1963. Utgitt av Mittet & Co.
  • Barneteater, bilde 9. Foto: Asbjørn Barlaup, 1937.
  • Skattekart, bilde 10. Stockphoto fra Wikimedia Commons.
  • Bærselger, bilde 11. Foto: Anders Beer Wilse, 1940.

Flere historier fra samlingen

Sommerparadiset

Skal barna på feriekoloni i år?

Fra søppeldynge til badeparadis

Hør den spennende historien om Langøyene.