Takkestekt flatbrød med Anne Marie

Credo inviterer til feiring av råvarene på Nasjonalbiblioteket. Dagene i forveien av feiringen kan du være med å lære mer om råvarene, før det hele rundes av med en langbordsmiddag i Kantina ved Credo, 25. oktober.
Flatbrødet har gjennom tidene vært uvurderlig sikringskost og har derfor blitt regnet som vårt nasjonalbrød. Det har alltid blitt stekt på takke og ble historisk bakt i store mengder et par ganger i året, ettersom det holder seg i lange tider når oppbevart tørt og kjølig. Stabburet på gårdene var utmerket til dette, og var også ofte bakeverkstedet. I moderne boliger går det fint å oppbevare flatbrødet i tørre, vanlige rom i papirposer, pappesker eller lignende.
Flatbrødet har holdt stand i norsk matkultur, og med riktig utstyr og gode oppskrifter kan hvem som helst steke flatbrød på takke i eget kjøkken. For å inspirere til nettopp dette, har vi invitert Anne Marie til Bakeriet ved Credo. Det finnes utallige oppskrifter på flatbrød avhengig av hvor i landet man kommer fra, og Anne Marie vil dele fra sin oppvekst på Østlandet. Hun vil vise oss hvordan hun baker flatbrød, gi oppskrifter og noen tips til utstyr og fremgangsmåte. Hun vil også fortelle litt om hva hun ellers bruker takke til på sitt kjøkken.
Anne Marie er født på Øst-Modum ved Tyrifjorden i 1945, datter av melkebonde og meierske Else. Som eldst av en søskenflokk på fire måtte hun hjelpe til med det meste både inne og ute på gården. Gode råvarer og tradisjonelt håndverk var viktig. Tradisjoner med å utnytte alt som var mulig i matlagingen stod sterkt i hennes familie, som hos de aller fleste på den tiden.
Flatbrød, potetlefser, lefsekling, nordlandslefser, møljebrød og krotakaker var en vanlig del av kostholdet og ble takkestekt på et trekkfullt stabbur på gården. Først for ca. 10 år siden, som pensjonist, satte Anne Marie i gang med takkebaksten igjen. I dag baker hun med økologisk mjøl fra Sigdal Mølle, og har kommet fram til at en blanding av de gamle kornsortene svedjerug, landhvete og emmer, med byggmjøl til breie (til utkjevling), gir veldig gode flatbrød.
Når og hvor?
Mandag 20. oktober, kl. 17 – 18.
Nasjonalbiblioteket, Bakeriet ved Credo
Slik kommer du deg hit: https://www.nb.no/besok/
Trenger du billett?
Det er gratis, men du behøver billett for å sikre deg plass. Hent billett her!
Mat og drikke?
Middagstilbud i Kantina ved Credo fra 15:30 (også mulig å kjøpe etter arrangementet): Rømmegrøt, spekemat og flatbrød
Credo gir Nasjonalbibliotekets publikum et serveringstilbud forankret i norsk matkultur. I Nasjonalbibliotekbaren kan du nyte småmat og forfriskninger, og i løpet av høsten åpner bakeri, kantine og restaurant: https://www.nb.no/ombygging/
Med kunnskap om, og respekt for jorda og råvarene, skaper Credo måltid der fortid, nåtid og framtid møtes.
Velkommen!