Avsluttet utstilling

Dårlig stemning. Lyden av følelser i norsk svartmetall

29. mars 2023 – 16. september 2023Gratis inngang

Bli med og utforsk et særegent kunstnerisk uttrykk med referanser langt tilbake i kulturhistorien, og med gjennomslagskraft langt utenfor Norges landegrenser.

Hva er norsk svartmetall? Den særegne musikksjangeren er blant de mest kjente norske kulturuttrykkene ute i verden. For mange føles svartmetall fremmed, kanskje på grunn av det upolerte lydbildet, den dramatiske sminken og de alvorlige hendelsene med kirkebranner og drap tidlig i 1990-årene.

I utstillingen på Nasjonalbiblioteket kan publikum gå inn i de mørke uttrykkene i svartmetall, og undersøke sjangeren som kunstuttrykk og kulturelt fenomen.

logo med teksten "dårlig stemning" tegnet i svartmetallstil

Opplev utstillingen!

Den skyggefulle skogen, et gutterom og et platestudio i Grieghallen setter rammer for noe av det publikum kan se og oppleve. Gjennom plater, bilder, mastertaper, bøker og fanziner tar utstillingen deg med inn i lydbildene, tekstene, det visuelle uttrykket, det kulturelle bakteppet og noen av historiene bak sminken.

Tre inn i Helvete gjennom den originale inngangsdøra til Øystein «Euronymous» Aarseths legendariske platebutikk. Se alle utgavene av fanzinen Slayer Magazine og les en nyskrevet tekst av redaktør Jon «Metalion» Kristiansen, en av norsk svartmetalls sentrale skikkelser. Hør de legendariske låtene «Life Eternal», «Funeral Fog» og «Gylfaginning» på helt nye måter, ved selv å mikse de ulike lydsporene. Oppdag noen av de sentrale kulturelle innflytelsene til norsk svartmetall – fra Theodor Kittelsen til Dungeons & Dragons. 

Bidragsytere 

Blant dem som har bidratt er Jon «Metalion» Kristiansen, Kristoffer Rygg fra Ulver, Ted Skjellum fra Darkthrone, designer Jannicke Wiese-Hansen, Ivar Bjørnson fra Enslaved, produsent Eirik «Pytten» Hundvin, Grete Neseblod og Jan Axel Blomberg fra Mayhem.

Utstillingsdesign: Nissen Richards Studio
Kurator: Thomas Alkärr
Logodesign: Jannicke Wiese-Hansen

Ukentlig nyhetsbrev

Følg med på hva som skjer på Nasjonalbiblioteket.

"*" obligatorisk felt