Et kraftsentrum i norsk jazzliv

En tomannsbolig i Gartnerveien på Oslos østkant var fra 1950-tallet og i flere tiår framover et levende sentrum for noen av jazzens aller største internasjonale stjerner. Der møttes artister som John Coltrane, Stan Getz, Sonny Rollins og Count Basie til jam og sosiale lag, sammen med norske storheter som Radka Toneff, Karin Krog og Jan Garbarek.

Bak det hele sto musikkjournalisten Randi Hultin (1926-2000). Et kraftsentrum i norsk jazzliv, som raust åpnet hjemmet sitt og fanget helt unike, improviserte øyeblikk i norsk og internasjonal jazzhistorie med kameraet sitt.

Hvem var Randi Hultin?

Randi Hultin var en internasjonalt kjent musikkjournalist, og skrev blant annet for amerikanske Down Beat, britiske Jazz Journal International, samt Dagbladet, Aftenposten, Jazznytt og NRK. Hun var utdannet billedkunstner under maleren Per Krohg, men jazzinteressen førte henne inn i musikkjournalistikken på 50- og 60-tallet. Hun filmet og fotograferte selv konserter og intervjuer, og dokumentere også på unikt vis det sosiale jazzlivet bak scenen. Hennes enestående arkiv på rundt 30.000 fotografier, timesvis med film- og lydklipp, gjestebøker, brev og andre dokumenter er nå samlet i Nasjonalbiblioteket. Bildene tilgjengeliggjøres digitalt i Nettbiblioteket på nb.no.

Hun samlet verdensstjernene i stua

Det låter som fiksjon. Heldigvis hadde Randi et kamera.

Sandeep Singh

Søk i Randi Hultins bildearkiv på nettbiblioteket

I Nasjonalbiblioteket finnes titusentalls fotografier, timevis med lyd- og filmopptak og mengder med skrevne ord og tegninger etter Randi Hultin. Mange av fotografiene er digitalisert og lagt ut i nettbiblioteket.

De digitaliserte bildene kan du søke i her:

Lydopptak fra Randi Hultins samling

Randi Hultin dokumenterte mye av sin kontakt med jazzverdenen – ikke bare i foto og film, men også i store mengder lydopptak. I samlingen hennes finnes opptak fra jam og uformell musisering og dokumentasjon av en rekke samtaler. Noen ganger gjorde journalisten Hultin formelle intervjuer til bruk i radio. Andre ganger lot hun båndopptakeren gå i lange perioder, som et alternativ til å ta notater, mens samtalen kunne vandre fra et emne til det neste.

Eubie Blake

Sonny Rollins

Clifford Jordan

Jaki Byard

Bilder brukt på denne siden

Foto i banner: Randi Hultin intervjuer John Coltrane etter konserten i Juan-les-Pins (Antibes, Frankrike), 27. juli 1965.

Foto topp: Randi Hultin i lystig lag med sangeren Karin Krog og den japanske saxofonisten Sadao Watanabe, på kjøkkenet i Gartnerveien, 28. august 1975.