Nasjonalbibliotekets lesesirkel

Burde du ha lest flere av de store norske forfatterne? Fortvil ikke!  

Nasjonalbibliotekets lesesirkel er her for å hjelpe deg med å komme gjennom noen av de litterære klassikerne folk stadig refererer til. Vi har samlet tre entusiastiske kulturpersonligheter som tre ganger i løpet av høsten skal møtes på Nasjonalbiblioteket for å prate om ei bok de har valgt ut til sirkelen. 

Sesongens deltakere er forfatter Vigdis Hjorth, skribent og lærer Mohamed Abdi og skuespiller Carl Martin Eggesbø. De skal begi seg i kast med tre store navn fra norsk litteratur: Dag Solstad, Georg Johannesen og Nini Roll Anker. 

Carl Martin vil se bakover: «Jeg er veldig nysgjerrig på hva folk tenkte før. Ikke bare hva jeg tenker og mine venner tenker, og legger ut på sosiale medier.» 

Og Vigdis mener bøker kan brukes til det meste: «Hvis du er i trøbbel og det å lese alene ikke hjelper, da hjelper det i hvert fall å lese sammen med andre» 

«En lesesirkel er et lesende fellesskap», sier Mohamed. 

Og du er hjerteligst velkommen til å delta. Du kan delta fysisk på Nasjonalbiblioteket på Solli plass i Oslo eller se direktestrømmen på Facebook og nb.no. Alle lesesirklene blir også tilgjengelig i etterkant som podkast og video. 

Forrige lesesirkel: 17. oktober

«Den som henger i en tråd» av Nini Roll Anker

Nini Roll Anker i hvit bluse, med brosje i halsen og krøllet mørkt hår.
Samfunnsdebattant Mohamed Abdi valgte seg boka «Den som henger i en tråd» av Nini Roll Anker.

«Den som henger i en tråd» skal være Norges første roman om illegal abort, i tillegg til å være en gripende og viktig bok om arbeiderkvinners kår i fabrikkene i Norge på 30-tallet.
 

Karen Anna Hustad, «Karna», er hovedperson i «Den som henger i en tråd». Hun bor med sin strenge og sykelige mor, jobber og sliter på en konfeksjonsfabrikk og kjenner forbitrelsen over sine egne og sine medsøstres elendige kår bli stadig større. 

«Det var bakken opp til fabrikken hun gikk, opp og nedover, opp og ned. Samme arbeid dag ut og dag inn; frokoststans og middagsstund; kveldene hjemme, når hun lå på divanen og hvilte ryggen. Det var alt sammen…» 

Vi har «Den som henger i en tråd»  i nettbiblioteket og den kan du lese her, i tillegg til en rekke av Nini Roll Ankers andre verk. 

Vi har også flere brev som Sigrid Undset skrev til Nini Roll Anker. De var nære venninner og delte mye av samme tematikk i sine arbeider. 

BIO: 
Nini Roll Anker var en forfatter tilknyttet den nyrealistiske tradisjonen — en sentral litterær tendens på starten av 1900-tallet. Roll Anker ble beskrevet som både virkelighetsnær og samfunnsengasjert. Hun skildret komplekse temaer som blant annet kvinne- og arbeidersak, klasseforskjeller, religionskritikk og pasifisme med kløkt. 

Kilde, biografi: SNL.no
Forsiden på Den som henger i en tråd av Nini Roll Anker. Nini ser i kameraet. Det er toner av grønt og sort i bilde.




Se tidligere arrangement her

Amir velger: Haiene av Jens Bjørneboe

Når Amir Asgharnejad skal velge bok til lesesirkelen går han for Haiene av den radikale og frittenkende Jens Bjørneboe. Amir har tidligere lest noen kortere tekster av Bjørneboe og likt det han har lest: «Det Bjørneboe skriver om frihet, det liker jeg!». 
Jens Bjørneboe (1920-1976) er en av Norges viktigste forfattere og Haiene fra 1974 er en av hans mest kritikerroste romaner.

Gunhild Dahlberg velger: Forrådt av Amalie Skram

Gunhild Dahlberg leste «Karens jul» på ungdomsskolen og husker Amalie Skrams novelle som hudløs og hard. Til lesesirkelen velger hun seg romanklassikeren Forrådt. Gunhild gruer seg litt, og er forberedt på et emosjonelt gjensyn med en av våre mest betydningsfulle romanforfattere: «Jeg tror vi kommer til å bli fillerista av denne romanen her.» 
             

Gro Dahle velger: Huset i mørkret av Tarjei Vesaas

«Tarjei Vesaas skrev nobelpris-litteratur!» Det sier forfatter Gro Dahle. På tross av at hun har lest Fuglane mange ganger, og at Vesaas har en helt spesiell plass i hennes lesehjerte, så har hun ennå ikke fått lest okkupasjonsromanen Huset i mørkret fra 1945. Nå er det på tide! 

Ukentlig nyhetsbrev

Følg med på hva som skjer på Nasjonalbiblioteket.

"*" obligatorisk felt