• Omslag UgressUgress
  Et vilt herbarium. Emil Korsmos klassiske plansjer
  Liv Borgen
  Kr 299,– bestill her

På begynnelsen av 1900-tallet ledet botanikeren Emil Korsmo arbeidet med et omfattende verk om ugress. Paradoksalt nok ble illustrasjonene av de forhatte plantene svært vakre. De detaljrike ugressplansjene vakte beundring og anerkjennelse, nasjonalt som internasjonalt, og prosjektet var enestående i sitt slag. I denne boken er alle Korsmos plansjer samlet og presentert sammen med faglig oppdaterte beskrivelser av hvor plantene kommer fra og hvor de vokser i dag, om deres kulturtradisjon og deres anvendelse som både medisin og mat.
 
Olaug Nilssen forside

 • Olaug Nilssen les Anne-Cath. Vestly
  Olaug Nilssen
  Kr 69,– Bestill

«Kvifor appellerer denne familien med åtte små, to store og ein lastebil til mine barn med ein familie på tre små, to store og ein elbil?» Olaug Nilssen har lese Anne-Cath. Vestly med eit friskt og kritisk blikk. Kan vi verkeleg tru på lykka i familien med dei åtte ungane, så fattige som dei er? Finst det noko i desse bøkene som barna i dag kan kjenne seg igjen i?

 

 • Bringsværd omslagsforsideMin vei til science fiction
  Tor Åge Bringsværd
  Kr 69,– Bestill

Tor Åge Bringsværd skildrer i denne boka hendelser og refleksjoner som alle har styrket hans tro på at science fiction er den litteraturformen som gjør oss best rustet til å forstå vår egen tid og til å møte alle mulige fremtider. Han minnes alt fra barndommens fascinasjon for fantastiske historier, både i og utenfor bøkene, til sitt første møte med skrivepartneren Jon Bing.

 

 • Kjønn, makt og kroppens politikk
  Vitenskapspioneren Harriet Holter
  Anne Bitsch
  Anne Bitsch omslagsforsideKr 69,– Bestill

Året før hun døde, deltok den banebrytende kjønnsforskeren Harriet Holter i et portrettintervju, og den eldre forskeren overrasket journalisten ved å nekte å la seg fotografere. Holter foretrakk et tolv år gammelt bilde, altså et bilde av en yngre og friskere utgave av seg selv. Spørsmålet om Holters beveggrunner danner utgangspunktet for Anne Bitsch’ undersøkelse av Harriet Holters liv, virke og arv. Forfatterens personlige tilnærming lar oss komme tettere på en av våre mest betydningsfulle vitenskapspionerer.

 

 • Charleston i Grukkedalen
  Afroamerikanske artister på norske scener – fra blackface-komikere til Louis Armstrong
  Erlend Hegdal
  Kr 399,– BestillBilde av boken

Jazzen har en rik forhistorie, også i Norge. Allerede på 1800-tallet opptrådte svarte

amerikanere på norske scener. Denne boken er en enestående samling av fotografier, avisomtaler og illustrasjoner fra et lite kjent kapittel i norsk musikk-, kultur- og mediehistorie. Beskrivelsene av hvordan nordmenn har møtt fremmede impulser er tankevekkende og ofte vond lesning. Charleston i Grukkedalen er en fortelling om kontraster: om stengsler og frihetskamp, om kulturutveksling og rasisme, om en global musikkfarsotts tidlige inntreden i et lite land.

For den som nærer sympatier for velduftende, illustrerte bokpublikasjoner, er denne nødt til å komme som en tidlig vårgave.Audun Vinger, Dagnes Næringsliv

… boken [bør] bli en del av den norske allmenndannelsen. Aldri har en bok om afroamerikansk kultur fortalt så mye om Ola NordmannMarius Lien, Morgenbladet

 

 • Omslag til Blod og beinBlod og bein
  Lidelse, lindring og behandling i norsk medisinhistorie
  Antologi: Finn Skårderud, Camilla Stoltenberg, Wasim Zahid mfl.
  Kr 299,– Bestill

Gjennom de siste to hundre årene har den medisinske utviklingen vært omveltende, og vår evne til å behandle og forebygge lidelser er stadig blitt større. I denne rikt illustrerte antologien belyser flere av våre fremste fagformidlere hvert sitt område innen medisin. Tekstene spenner fra fødsel til død, fra ytterst til innerst, fra 1500-tallet til starten av 1900-tallet. Samlet utgjør «Blod og bein» et gripende dokument over store medisinske gjennombrudd, nytenkende og vågale leger og forskere – og ikke minst over hjerteskjærende pasientskjebner.

… et påkostet og praktfullt verkCathrine Krøger, Dagbladet

Viktige sider ved medisinens historie i Norge er gjort tilgjengelig for oss alle.Tor B. Jørgensen, Vårt Land

 

Faglige utgivelser

Nota bene

Nasjonalbibliotekets skriftserie for forskningsresultater

Se utgivelser

Read article "Skriftserien Nota bene"

NB kilder

Nasjonalbibliotekets serie for kildeutgivelser

Se utgivelser

Read article "NB kilder"

NB tema

Nasjonalbibliotekets serie for tematiske fagressurser

Se utgivelser

Read article "NB tema"