Terje Tvedt: Seks foredrag mot samtidens historieløshet

Hvordan ble verden slik den ser ut i dag? I en foredragsserie på Nasjonalbiblioteket i høst trekker professor Terje Tvedt opp noen lange og sentrale linjer i verdenshistorien. Han leder oss gjennom oldtidssivilisasjonene for 5000 år siden, via korstog og oppdagelser fram til den moderne verdens begynnelse og helt opp til vår egen tid.

  • 23.10.2019

– Bakgrunnen for serien er dramatiske forandringer i samtiden som gjør det nødvendig å stille nye spørsmål til verdenshistorien, sier Terje Tvedt.

Tvedt skildrer en kaotisk samtid preget av endringer i maktforholdene mellom Vesten og «resten», særlig mellom Vesten og Kina. Globale migrasjonsbevegelser som endrer både landene de går til og landene de går fra. Religioners økende betydning som mobiliseringsgrunnlag for politisk handling, fra Modis India til Midtøsten og kristenevangelister i Amerika. Klima, bærekraft og dommedagsprofetier.

– Foredragene er basert på den grunnleggende ideen om at fortiden ikke bare former samtiden, men sameksisterer med den. I Norge også, og nå, sier Tvedt. – Serien har som mål å bidra til økt forståelse av en kaotisk samtid ved å se på den, rammet inn av noen lange linjer i verdenshistorien.

Terje Tvedts «Seks foredrag mot samtidens historieløshet» presenteres i samarbeid med Universitetet i Bergen.

– Dette er en ambisiøs foredragsrekke, både i innhold og størrelse. Vi er glade for å kunne samarbeide med Terje Tvedt og Universitetet i Bergen om å formidle historie til et bredt publikum på denne måten, sier programsjef Eline Skaar Kleven.

Foredragsserien starter opp i Nasjonalbiblioteket 30. oktober, og fortsetter hver onsdag til og med 4. desember. Foredragsserien blir strømmet direkte og kan følges over hele landet. Den legges også ut som podkast i etterkant.

Terje Tvedt er professor i historie og i statsvitenskap, og er nå professor ved institutt for geografi ved Universitetet i Bergen. Tvedt har skrevet flere bestselgende bøker som er oversatt til mange språk. Hans prisbelønte TV-dokumentarer er vist i rundt 150 land. Tvedt har mottatt både Norges forskningsråds formidlingspris, Gullruten og Fritt Ord-prisen.

Seks foredrag mot samtidens historieløshet

Onsdag 30. oktober | kl. 19.00–20.30
Begynnelsen: de første sivilisasjonene

Onsdag 6. november | kl. 19.00–20.30
Da Kina og muslimske imperier dominerte, og om amerikanske sivilisasjoner som forsvant

Onsdag 13. november | kl. 19.00–20.30
Den moderne verdens framvekst. En ny forklaring på hvorfor England «vant» og ikke Kina eller det osmanske riket

Onsdag 20. november | kl. 19.00–20.30
Europeisk kolonialisme: en enarmet banditt som aldri ga, eller en bærer av sivilisasjon?

Onsdag 27. november | kl. 19.00–20.30
USAs århundre, det internasjonale bistandssystemet og Kinas framvekst som global aktør

Onsdag 4. desember | kl. 19.00–20.30
Er verden på vei mot stupet? Om dommedagsprofetier og et økologisk perspektiv på historien