Ny utstilling på Nasjonalbiblioteket fra 7. mai: Rett vest. Drømmen om et bedre liv i Amerika

En gruppe mennesker står foran en stor stabel med høy og to okser. Teksten på bildet sier
Norske emigranter i Minnesota i 1923. – Foto: Ukjent |

I år er det 200 år siden det første emigrantskipet seilte fra Stavanger med kurs for Amerika. I utstillingen Rett vest. Drømmen om et bedre liv i Amerika tar Nasjonalbiblioteket for seg en av de største folkevandringene i norsk historie. Utstillingen åpner onsdag 7. mai og følges av en rekke arrangementer og et bredt formidlingsprogram.

Den norske utvandringen til Amerika markeres nasjonalt i 2025, med utgangspunkt i den første organiserte reisen med skipet Restauration i 1825.

– Dette ble begynnelsen på en lang periode med utveksling av mennesker, idéer og kultur på tvers av Atlanterhavet. På Nasjonalbiblioteket bidrar vi til den nasjonale 200-årsmarkeringen ved å trekke fram nye historiske perspektiver gjennom et mangfold av fortellinger og et bredt spekter av formidlingsaktiviteter, sier direktør for kulturformidling ved Nasjonalbiblioteket Eline Skaar Kleven. 

I tillegg til utstilling og arrangementer planlegges både podkastepisoder og en plateutgivelse. Nasjonalbiblioteket tilbyr også et omfattende undervisningsopplegg knyttet til utvandringen for alle landets videregående skoler, samt en plakatutstilling som kan bestilles av alle landets folkebibliotek.

Rett vest. Drømmen om et bedre liv i Amerika
I hundreåret etter 1825 fulgte nesten 900 000 nordmenn drømmen om et bedre liv i Amerika – med håp om jord, frihet og muligheter. Hva møtte dem? Hvordan gikk det med dem? Og hvem gikk drømmene deres på bekostning av? Dette er spørsmål som reises i utstillingen Rett vest.

– Drømmen om et bedre liv i Amerika skapte nye muligheter, men fikk også store konsekvenser, for de som reiste, de som ble igjen, og de som allerede bodde der, sier utstillingsansvarlig Marte-Kine Sandengen.

– Dette er en del av norsk historie som berører mange lag i samfunnet, og vi tar for oss alt fra store samfunnsendringer til personlige vitnesbyrd som viser hvordan utvandringen påvirket enkeltpersoner og familier, forteller hun.

Gjennom bøker, brev, dagbøker, kart, aviser, bilder, film, lydopptak og myteomspunne gjenstander forteller utstillingen Rett vest historien om de norske utvandrerne og landet de kom til. Her finnes drømmere, frihetssøkere, nybyggere, gründere og gullgravere, men også urfolksstemmer, satirikere og kritiske røster.

Presse som ønsker å gjøre avtaler om intervjuer og en forhåndsvisning i utstillingen, kan ta kontakt med presseansvarlig.

Dampskipet%20Kristianiafjord%20p%E5%20vei%20til%20Amerika%2C%20med%20folk%20som%20vinket%20farvel%20fra%20kaien.
Dampskipet Kristianiafjord på vei til Amerika. Foto: Narve Skarpmoen | Nasjonalbiblioteket

Arrangementsprogram
Fram mot sommeren og utover høsten inviteres publikum til samtaler, foredrag og faglige dypdykk i ulike sider ved utvandringshistorien – både med norske og internasjonale perspektiver.

Onsdag 7. mai: Festkveld og åpning av utstillingen
Hvordan kan vi forstå fortellingen om norsk utvandring på nye måter, og hvorfor er det nødvendig? Musiker og programleder Fridtjof Nilsen fra tv-programmet Alt for Norge møter tre av de fremste forskerne på norsk-amerikansk historie, Ruth Hemstad, Terje Jordanger og Henrik Olav Mathiesen.  

Mannskoret Guldbergs Akademiske Kor synger emigrantviser om utferdstrang og hjemlengsel.   

Lørdag 10. mai: Urfolksperspektiver på den amerikanske historien
Hvordan påvirket den massive innvandringen fra Norge og Europa til Amerika den amerikanske urbefolkningen? Professor ved Yale University Ned Blackhawk og historiker Mikkel Berg-Nordlie møtes til en samtale om denne delen av amerikansk historie sett fra urfolksperspektiv.

Tirsdag 13.
mai: Utvandringen til Amerika på 90 minutter
Historiker og fagansvarlig for Rett vest Henrik Olav Mathiesen gir en konsentrert innføring i utvandringshistorien – hvem reiste, hvorfor dro de, og hva slags samfunn ventet dem i vest?

Tirsdag 13.–onsdag 14.
mai: Fagseminar: Transatlantiske kulturmøter
I anledning markeringen arrangerer Nasjonalbiblioteket et todagers fagseminar om utvandring, offentlighet og identitet 1825–1945.

Flere arrangementer annonseres i august.

Utvandringen blir også belyst i tre episoder av historiepodkasten Gamle greier denne våren, og til høsten tar en plateutgivelse fra Nasjonalbiblioteket for seg musikk- og lydhistorie med utgangspunkt i de første hundre årene med utvandring.

Praktisk informasjon 
Utstillingen er gratis og står i Nasjonalbiblioteket på Solli plass i Oslo fra 7. mai til 31. desember 2025.
Arrangementene strømmes, og er også gratis – se www.nb.no for informasjon om billetter og program.

Nasjonalbibliotekbaren ved CREDO holder åpent under arrangementene. Her får du mat og drikke inspirert av norsk matkultur, og det er tillatt å ta med seg mat og drikke inn i salene.

Pressebilder kan lastes ned fra Nasjonalbibliotekets bildegalleri.

Følg pressemeldinger fra Nasjonalbiblioteket

Påmelding av pressemeldinger