Nasjonalbiblioteket utgir norske filmklassikere

En mann og en kvinne står tett sammen og ser hverandre inn i øynene.
Alfred Maurstad og Vibeke Falk i «Gjest Baardsen» (ukjent fotograf)

Nå blir filmklassikerne «Liten Ida» og «Gjest Baardsen» tilgjengelige på DVD. Utover høsten kommer Nasjonalbiblioteket med flere utgivelser fra den norske filmarven, blant annet en etterlengtet boks med flere av Vibeke Løkkebergs filmer.

  • 10.06.2021

– Dette er filmer som har vært savnet på DVD-markedet, og vi er svært glade for at vi nå kan gjøre dem tilgjengelige for publikum, sier direktør for kulturformidling og informasjon ved Nasjonalbiblioteket Eline Skaar Kleven. – I årene framover vil Nasjonalbiblioteket jevnlig komme med utgivelser fra den norske filmhistorien, forteller hun.

Rett over sommeren kommer Stumme filmspor, en samling norske stumfilmer fra 1910-årene som utgis i Blu-ray-format. Deretter følger kultklassikeren Klokker i måneskinn fra 1964, regissert av Kåre Bergstrøm etter et manuskript av André Bjerke. I løpet av høsten vil også fem av Vibeke Løkkebergs filmer utgis i en samleboks. Alle filmene som utgis er nylig restaurert.

Enkelte av titlene utgis av Nasjonalbiblioteket i samarbeid med SF Studios, dette gjelder både Liten Ida og Gjest Baardsen. I tillegg vil Nasjonalbiblioteket ha selvstendige utgivelser. Alle titlene vil være tilgjengelige hos Platekompaniet og på Nasjonalbiblioteket.

Liten Ida

Laila Mikkelsen var en markant regissør i 1970- og 80-årenes Norge. Høydepunktet Liten Ida (1981) er hennes andre spillefilm.

Hovedpersonen i Liten Ida er datter av en såkalt tyskertøs. Filmen følger hennes isolerte barneliv i et sønderrevet kystsamfunn i Nord-Norge mot slutten av andre verdenskrig. I et rolig tempo og med et særpreget lydbilde har Mikkelsen formet en utradisjonell krigsfilm fra et barns perspektiv.

Med utgivelsen følger tekster av filmviter Ingrid Synneva Holtar og forfatter og journalist Helle Aarnes.

– Temaet i filmen er like aktuelt i dag som det var da den ble laget, noe som underbygges av teksten til Aarnes, sier Kleven.

Arrangement knyttet til utgivelsen

Helle Aarnes, som har skrevet boka Tyskerjentene, deltar også i en samtale på Nasjonalbiblioteket som strømmes på nett 14. juni, om «tyskerjenter» og hvordan deres historier er blitt fortalt. Historiker og førstearkivar i Arkivverket Kåre Olsen og Torgeir E. Sæveraas, som er aktuell med boka Wehrmacht i Norge, deltar også i samtalen, som ledes av professor Claudia Lenz. Arrangementet blir digitalt tilgjengelig på nb.no og Facebook.

Gjest Baardsen
Tancred Ibsen er den mest betydningsfulle og produktive filmskaperen fra den norske filmens gullalder i 1930-årene. Ibsen skrev og regisserte opptil flere filmer i året, mange av dem klassikere i dag.

I Gjest Baardsen (1939) forteller Ibsen en energisk og forledende historie om den kjente mestertyven Baardsen, spilt av Alfred Maurstad. Baardsens jakt på frihet tegnes gjennom en aktiv bruk av landskap, miljø, forflytninger og kvikke replikker.

– Som bonusmateriale til denne utgivelsen har vi gått til samlingen og hentet fram en radioreportasje fra filminnspillingen og et bildegalleri med originale scenografitegninger, forteller Kleven. – Vi er også svært glade for å ha fått forfatter Rune Christiansen til å skrive et essay som følger med.

Liten Ida og Gjest Baardsen kan forhåndsbestilles og er i salg på DVD fra 21. juni.