Magnus Lagabøtes landslov til Nasjonalbiblioteket

Bilde av Magnus Lagabøters landslov

Praktutgaven av Magnus Lagabøtes landslov har til nå vært oppbevart i Det kongelige bibliotek i København, og er nå tilbake i Norge og til Nasjonalbiblioteket hvor den skal stilles ut og forskes på. 

  • 03.08.2018

Etter fem hundre år kommer nå Codex Hardenbergianus, en spesielt vakker utgave av Magnus Lagabøtes landslov, tilbake til Norge.

Codex Hardenbergianus ble brukt ved Gulating og inneholder også tilføyelser om rettspraksis. Den forsvant ut av Norge på 1500-tallet, da den kom i eie av en dansk adelsmann. Etter at boken kom i hendene på Det Kongelige Biblioteket i København, har den ligget i spesialmagasiner og har aldri tidligere vært utstilt.

Nasjonalbiblioteket har nå inngått en fem års deponeringsavtale med Det kongelige bibliotek i København. Boken skal med i en permanent utstilling av Nasjonalbibliotekets skatter som åpner i vinter. I tillegg til å være en del av utstillingen, skal boken også inngå i et forskningsprosjekt. Prosjektet går ut på å samle og transkribere alle bevarte nedtegnelser av landsloven, før disse deretter skal gis ut på moderne norsk.

– Dette er en unik utgave. Hvert kapittel starter med illuminasjoner, en form for håndlagde illustrasjoner. Den er rikt utsmykket og forseggjort. Det er det eneste eksempelet på denne typen bokkunst vi har fra norsk middelalder. I tillegg er utgaven hel, den er laget i Norge og har påtegnelser fra avsagte dommer, forteller Aslak Sira Myhre til Aftenposten.

Fredag 7. september blir det også et åpent publikumsarrangement på Nasjonalbiblioteket om Magnus Lagabøtes landslov. Mer informasjon om dette kommer.

Les mer