Arrangement
27
nov

Strikk og lytt: En farlig, strikkende mann. Hans Nielsen Hauge

"Haugianerne" av Adolph Tidemand, 1848
Søndag 27. november 2022, at 11:00 – 12:00
Nasjonalbiblioteket
Predikanten Hans Nielsen Hauge var både provokatør og folkehelt. Han var og en ivrig strikker. Myten skal ha det til at Hauge faktisk gikk og strikket.
Hauge er mannen som på slutten av 1700-tallet fikk helt vanlige folk til å gå land og strand rundt for å forkynne guds budskap, samles i husmenigheter og spre bøker. Hauge ble beskyldt for å villede ungdommen, for å drive med falsk kristendom og å opprette en stat i staten. Dessuten mente han at kvinner gjerne måtte tale i forsamlingen.
Forfatter, idéhistoriker og redaktør, Trygve Riiser Gundersen, har jobbet med boka “Haugianerne” (2022) i en årrekke. En bok han har høstet gode kritikker og en bragepris for.
Denne søndagsformiddagen inviterer han deg til å ta med deg strikketøyet og høre alt om mannen som ga navn til en av de viktigste folkebevegelsene i landet – haugianismen.
Arrangementet er gratis og åpent for alle. Du behøver ingen billett, bare møt opp og finn deg en plass. Vi strømmer til andre rom i biblioteket om det skulle bli stor pågang
“Håndverk – historier gjennom hendene” er en festival på Nasjonalbiblioteket 25.–27. november hvor vi fyller huset med arrangementer, film, bøker og verksteder om veving, strikking, spinning og broderi. Se hele programmet her: https://www.nb.no/tema/handverkfestival/