Digitalt arrangment
21
apr

Om Kjell Aukrust

Illustrasjon fra Kjell Aukrusts Ludvig.
Illustrasjon fra Kjell Aukrusts Ludvig, A.S. Helge Erichsens forlag, Oslo, 1977. Gjengitt med tillatelse fra Kari og Kjell Aukrusts stiftelse
Tirsdag 21. april 2020, at 19:00 – 20:00

ANDERS HEGER, SIGMUND LØVÅSEN OG HARALD STANGHELLE

I år er det 100 år siden forfatteren, tegneren, illustratøren, tegneserieskaperen og maleren Kjell Aukrust ble født. I nesten femti år skapte Aukrust fiktive univers og karakterer som har festet seg i den norske kulturen og i det norske språket. I hans mangslungne produksjon er det vel ingen som har nådd så langt ut og blitt så folkekjære som sagbruksarbeideren Solan Gundersen og pinnsvinet Ludvig. Det aukrustske univers er likevel større enn Flåklypa og mer mangfoldig enn de fleste er klar over, og fortsatt er Alvdalstrilogien, som ble utgitt mellom 1958 og 1964, blant norgeshistoriens mest leste bøker.

Forfatter og forlegger Anders Heger er i vår aktuell med Kjell Aukrusts verden, og til høsten kommer Sigmund Løvåsen ut med en biografi om Kjell Aukrust. De møter Harald Stanghelle til samtale.

 

PS Sitatet i tittelbildet er hentet fra spillefilmen Flåklypa Grand Prix (1975), og tilskrives Kjell Syversen, som sammen med Kjell Aukrust, Ivo Caprino og Remo Caprino skrev manus. Filmen er basert på Kjell Aukrusts humoristiske persongalleri som ble skapt i avisspalten Våre Duster i Mannskapsavisa på 1950- og 1960-tallet.

Video legges ut her kl. 19.00. Følg med!