• Beklager. Dette event har allerede funnet sted.

Med litteraturen som døråpner – veien videre for språkkaféer

25. april 2019 kl. 09:00 - 16:00 Gratis inngang

Informasjon

Flerkulturelt bibliotekmøte

Per Thomas Andersen, professor i nordisk litteratur ved Universitetet i Oslo, vil snakke om hvorfor vi skal lese litteratur. Vi vil få eksempler fra Bergen offentlige bibliotek og Tøyen bibliotek om hvordan de driver sine språkkaféer.

Veronica Salinas har brukt litteratur som en ressurs inn i språkkafeer i mange år. Nå har hun skrevet et hefte om fordelen med å bruke litteratur og konkrete tips til hvordan du som arrangør kan bruke bøker for å få i gang en god samtale.

Ettermiddagen er viet Kjersti Børsum, som er religions- og samfunnsviter og daglig leder av veiledningstjenesten Inspirert AS. Hun vil lede oss gjennom sin presentasjon om flerkulturell kommunikasjon i praksis: Er det sant at litteratur forebygger mismot, magevondt og forvirring når man er i en sårbar livssituasjon? Er biblioteket egentlig en forkledd helsestasjon? Har bibliotekarene en nøkkelrolle i integreringsarbeidet og bør de derfor veies på gullvekt?

Program

09.00 – 09.30: Registrering

09.30 – 10.00: Hvorfor lese litteratur?
Foredrag av Per Thomas Andersen, professor i nordisk litteratur ved Universitetet i Oslo

10.00 – 10.20: Frivillig Norge
Hvordan kan bibliotekene samarbeide med organisasjonene for å bidra til å gjøre frivilligheten mer tilgjengelig for de som ellers ikke blir spurt? Nancy Herz fra Frivillig.no kommer for å snakke om viktigheten av å spørre alle!

10.20 – 10.40: «Jeg elsker språkkafé!» – Erfaringer fra arbeid med språkkaféer på Bergen Offentlige Bibliotek
Lillann Kvalheim Bue – fagkonsulent/bibliotekar
Leikny Hovda- prosjektkoordinator/formidler

10.40 – 11.00: Språkkafeer på Tøyen – erfaringer og muligheter v/ Silje Bjerke
Deichman Tøyen har lang erfaring med språkkafé, og har i dag tre ulike språkkafeer på biblioteket. Hva har vært viktig for å få språkkafeene til å fungere, og hva er de største utfordringene? Hvilke varianter av språkkafé har vært prøvd, og hvordan tenker vi konseptet språkkafé kan utvikles videre?

11.00 – 11.10: Pause

11.10 – 11.50: Å møtes gjennom litteratur (prosjekt i regi av Leser søker bok) v/Veronica Salinas
Litteraturen har en egen evne til å vekke tanker, minner og engasjement hos mennesker på tvers av språk, kultur, alder og referanser. Veronica Salinas (rådgiver i Leser søker bok) har brukt litteratur som en ressurs inn i språkkafeer i mange år. Nå har hun skrevet et hefte om fordelen med å bruke litteratur og konkrete tips til hvordan du som arrangør kan bruke bøker for å få i gang en god samtale. Møt Veronica i samtale med Hanna Bovim Bugge. I samarbeid med Leser søker bok.

11.50 – 12.00: Nye Bibliotekutvikling.no
Linde Aase Løver, Sekretariat for bibliotekutvikling, Nasjonalbiblioteket

12.00 – 13.00: Lunsj

13.00 – 16.00: «Hvordan misforstå hverandre bedre – om flerkulturell kommunikasjon i praksis».
Er det sant at litteratur forebygger mismot, magevondt og forvirring når man er i en sårbar livssituasjon? Er biblioteket egentlig en forkledd helsestasjon? Har bibliotekarene en nøkkelrolle i integreringsarbeidet og bør de derfor veies på gullvekt? Kjersti Børsum er religions- og samfunnsviter og daglig leder av veiledningstjenesten Inspirert AS.  Hun underviser i Flerkulturell veiledningsteknikk og har en utstrakt foredragsvirksomhet. Kjersti er kjent for å ha dyp faglig innsikt i og evne til å formidle komplekse samfunnstrender på en forståelig, morsom og jordnær måte. Hun har et dypt samfunnsengasjement og en iboende nysgjerrighet på mennesket.

Påmelding her.

Eksternt arrangement

Tore Rem mottar Thorleif Dahls pris for 2021

Ons. 20. oktober kl.18:00
Gratis inngang
"Tore Rem mottar Thorleif Dahls pris for 2021"

Norsk-tamilsk wikiverksted

Tor. 21. oktober kl.17:00
Gratis inngang
"Norsk-tamilsk wikiverksted"

Arrangement

En dokumentarfilm av Elsa Kvamme om Gunvor Hofmo og Ruth Maier

Tor. 21. oktober kl.19:00
Gratis inngang
"Filmpremiere: Ingen hverdag mer"