• Beklager. Dette event har allerede funnet sted.

Skeivt kulturår 2022

Kriminell kjærlighet – kampen mot paragraf 213

21. april kl. 16:00 - 22:00 Gratis inngang

Informasjon

For femti år siden ble paragraf 213 avskaffet. I femti år har vi hatt lov å elske hvem vi vil. Når vi i Skeivt kulturår 2022 kan feire kjærligheten, husker vi også kampen som lå bak og hva som gjenstår å kjempe for. Avskaffelsen av paragraf 213 har en symbolverdi for den videre kampen for like rettigheter, marginaliserte grupper og retten til å være sitt mest autentiske selv. Skeivt arkiv, Nasjonalbiblioteket og Nasjonalmuseet inviterer til et dypdykk i historien og ser på veien som ledet til avskaffelsen, samt en sjekk inn på dagens samfunn; hvordan står det til nå, juridisk og samfunnsmessig?

 

FYSISK STED: Nasjonalbiblioteket. Det vil bli lagt ut gratisbilletter i forkant av arrangementet.

DIGITALT STED: Facebook-kanalene til Skeivt arkiv, Nasjonalbiblioteket og Nasjonalmuseet.

CC: Gratis. Hent billetter HER

 

NÅR: 16:00 – 18:15 // 19:00 – 22:00

 

PROGRAM

Til å geleide oss gjennom denne dagen har vi vår fantastiske konferansier og slam-poet Martine Næss Johansen. Til å avslutte bolk 1 og 2 blir det først urpremiere av sangen «For me» med Oslo Fagottkor og deretter dansenummer med landets fremste waackere.
Dere får også med dere et lite utdrag fra forestillingen fra Spire-prosjektet ved Det Norske Teatret i Groruddalen – «Vi er alle vitner nå», regissert av konferansieren selv.

BOLK 1
16:00 – 18:15

 • Åpningstale: Kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen
 • Skeiv historie: Mellom dødsstraff og stilltiende aksept:
  Tonje Skjoldhammer: “Skandale vidt og bredt i bygderne” Forbud mot sex mellom personer av samme kjønn fram til slutten av 1800-tallet.
  Runar Jordåen: “Naar det er paakrævet af almene hensyn”. Historien om § 213.
  Tone Hellesund: «Muligheter og alternative forståelsesrammer under §213»
 • Utdrag fra forestillingen «Vi er alle vitner nå» av Martine Næss Johansen, med skuespillere Labeebah Quresi og Saiida Mohamud.
 • Kampen mot § 213
  Panelsamtale med fremragende aktivister fra ulike tiår; Vigdis Bunkholdt, Gerd Brantenberg, Trond Indahl og Anette Trettebergstuen. Moderator: Bjørn André Widvey.
 • For me: Urpremiere Oslo Fagottkor
 • 30 minutters pause: Her kan du ta deg noe å drikke i kafeen, slappe av, mingle eller kikke på utstillingen.

 

BOLK 2
18:45 – 20:15

 • Fra syndig til syk? Ebbe Hertzberg og skeiv historie rundt år 1900.
  Med utgangspunkt i Ebbe Hertzberg snakker Runar Jordåen (Skeivt arkiv) og Ketil Slagstad (UiO) om samspillet mellom psykiatri, medisin, sexologi og aktivisme på slutten av 1800- og begynnelsen av 1900-tallet, og hvordan disse diskusjonene formet moderne syn på kjønn og seksualitet.
  Spesielt vil de snakke om hvordan homofiles og transpersoners historie er sammenvevd. Samtalen ledes av journalist Dang Trinh. Skuespiller Terje Strømdahl leser utdrag fra Ebbe Hertzbergs brev.
 • Interseksjonalitet i den skeive bevegelsen og kunstens kraft.
  Dette panelet tar en sjekk inn på dagens samfunn; hvordan står det til nå, juridisk og samfunnsmessig? Hvordan kan kunst og kultur trekke oss i en positiv retning? Samtalen ledes av Selena Sefany fra Balansekunst. I panelet er dansekunstner Harald Beharie, poet og aktivist Mabell Holand, PKI-representant og kunstner Joakim Eide og koordinator for skeivt kulturår ved Nasjonalmuseet Emma Damskau.
 • O’waackers! Dansenummer med noen av landets fremste waackere; Ida Louise Sundby, Ronald Belaza, Hanne Os Wold, Kayd Wackays, Lars Bull og Hamda Barise.
 • Dans, hygge og mingling i kafeen med Paulo Araya aka DJ Penetra Schön bak spakene frem til 22:00.

 

Arrangement

På sporet av vikingene i øst

Man. 23. mai kl.19:00
Gratis inngang
"På sporet av vikingene i øst"

Fagseminar

Innenfor/Utenfor: Flerkulturelt bibliotekmøte 31. mai 2022

Tir. 31. mai kl.09:30
Gratis inngang
"Innenfor/Utenfor: Flerkulturelt bibliotekmøte 31. mai 2022"

Konferanse

Working with letters

Tor. 2. juni kl.09:15
Gratis inngang
"Working with letters"