Innlevelse og troverdighet? Filmer og tegneserier om andre verdenskrig

15. desember kl. 13:00 - 15:30 Gratis inngang

Informasjon

Visuelt arkivmateriale i form av fotografier, filmer, tegninger og trykk bidrar til forståelse og kunnskap, men også til å skape innlevelse og troverdighet. Hvordan balanseres fakta og fiksjon i visuelle fortellinger om andre verdenskrig, og hva er film- og tegneserieskapernes forhold til marked og økonomiske ressurser? Hvilke problemstillinger og personer løftes frem, og hvordan presenteres dette visuelt?    

Øyvind Vågnes er professor i medievitenskap ved Universitetet i Bergen og har tegneserier som kompetansefelt. I foredraget: Krigens avtrykk: Andre verdskrig i nyare, norske teikneseriar ser han bl.a. på Lene Asks Hitler, Jesus og farfar (2006), Fredrik Rysjedals Nær nærare nærast (2017) og Kristian Krohg-Sørensens Da Norge brant (2019. Tonje Haugland Sørensen er postdoktor i kunsthistorie ved Universitetet i Bergen, og jobber med kunst og visuell kultur med hovedvekt på resepsjon av historie og historiografiske spørsmål. I foredraget: Vitnesbyrd?-  norsk okkupasjonsfilm og visuelle kilder, trekker hun frem: Vi vil leve (1946), Over grensen (1987) og Kongens Nei (2016).    

Seminaret vil som vanlig inkludere en liten presentasjon av relevant materiale fra Nasjonalbibliotekets samling, og avsluttes med en samtale mellom foredragsholderne og de fagansvarlige for seminaret, Bente Lavold og Jens Petter Kollhøj. 

***

Arrangementet er åpent og gratis for publikum i Nasjonalbibliotekets lokaler på Solli plass. Det er ikke nødvendig å forhåndsbestille billetter, men du kan sikre deg plass ved å hente ut en gratisbillett i forkant. Ellers er det først til mølla ved innslipp.

Dersom du har forhåndsbestilt en billett og ikke har anledning til å bruke den, meld fra tilinformasjon@nb.noeller ring 23 27 61 01 slik at noen andre kan få glede av plassen.

Eksternt arrangement

Unn Pedersen og Bjørn Bandlien om kjønn og mangfold i forhistoriens Norden

Tir. 7. desember kl.19:00
Gratis inngang
"Kjønnsperspektiv på middelalderen"

Fagseminar

Fra analoge til digitale kilder - konsekvenser og muligheter. Med Henrik G. Bastiansen, Heidi Karlsen og Eivind Røssaak

Fre. 10. desember kl.13:00
Gratis inngang
"Mediehistorisk verksted"

Arrangement

Fem skuespillere – ett manus – ingen forberedelser

Søn. 12. desember kl.15:00
Gratis inngang
"Film med Ord: Tante Pose"