Arrangementer
21
nov

Historier fra Finnskogen: panelsamtale, foredrag + konsert med Sinikka Langeland

Fem menn og en kvinne med et strenginstrument, står utenfor en gammel hytte i skogen.
Sauna Cathedral. Foto: Dag Alveng
Tirsdag 21. november 2023, at 17:00 – 22:00
Nasjonalbiblioteket – Målstova
Gratis

Det avsidesliggende skogsområdet øst for Glomma – Finnskogen – er et myteomspunnet sted med en rik historie. Nasjonalbiblioteket inviterer til en kveld viet skogen og folket som på 1600-tallet bosatte seg i området, og kulturen som fortsatt lever i dag.   

Komponisten, sangeren og kantele-spilleren, Sinikka Langeland fremfører sammen med noen av landets fremste musikere det suggererende og storslåtte verket, Sauna Cathedral. Forfatteren Adelheid Seyfarth holder foredrag om livet og forfatterskapet til Åsta Holth (1904–1999), en kvinne som brukte livet og kunstnerskapet sitt til å fremme skogfinsk kultur og historie.

Vi får også høre antropolog og podkaster Miriam Aurora Hammeren Pedersen, forfatter og kulturjournalist fra Kirkenær Kine Jeanette Solberg og skogfinne og direktør for Norsk Skogfinsk Museum, Dag Raaberg. De skal snakke om fornorskningen skogfinnene historisk ble utsatt for, om den særegne kulturen og naturen og om hvordan det er å være fra et sted som kulturfolk i urbane strøk plutselig interesserer seg for, etter å ha vært i skyggen av nasjonens majoritetskultur i flere hundre år. Samtalen ledes av musikkjournalist og Finnskogen-entusiast Martin Bjørnersen.

I løpet av kvelden blir det mulig å smake på, og lære om, den tradisjonsrike retten silppu, servert av familiebedriften Minimäki.

Alle arrangementene på Nasjonalbiblioteket er gratis, men vil du sikre deg plass anbefaler vi deg å hente ut en billett her: https://pameldinger.no/e/wizgcm

Hele kvelden strømmes på Nasjonalbibliotekets sider og blir liggende ute på nb.no og Facebook i minst 14 dager.   

Velkommen!  

Panelsamtale og foredrag:

Konsert: