• Beklager. Dette arrangement har allerede funnet sted.

Offentlighetens historier del 1 av 14

Feståpning av Opplyst. Abid Raja, Karpe, Tuva Syvertsen og flere

27. februar kl. 18:00 - 19:00 Gratis inngang

Informasjon

Utstillingen Opplyst. Glimt fra en kulturhistorie åpnes av H.K.H. Kronprins Haakon.

I Nasjonalbibliotekets samling finner du fortellingene fra vår felles kulturhistorie, om hvem vi er og hvor vi kommer fra. Denne kvelden åpner vår nye, faste utstilling Opplyst, der noen av de aller mest spektakulære og unike objektene fra samlingen løftes fram og deles med hele Norge.

Kultur- og likestillingsminister Abid Raja holder tale under feståpningen, der publikum får presentert glimt av materialet i utstillingen. Karpes album og musikkvideoer i Heisann Montebello fra 2015–2016 er blant de utvalgte objektene, og Magdi Omar Ytreeide Abdelmaguid og Chirag Rashmikant Patel møter nasjonalbibliotekar Aslak Sira Myhre til samtale. På programmet står også Gjertrud Jynge som leser Dorothe Engelbretsdatter, akkompagnert av jazzmusiker Øyvind Brække, mens Magnus Lagabøtes landslov er temaet for en samtale med rettshistoriker Jørn Øyrehagen Sunde. Feståpningen avsluttes med en tolkning av det norske visjonsdiktet Draumkvedet ved Tuva Syvertsen og Erik Sollid fra Valkyrien Allstars.

Etter programmet på scenen åpnes utstillingen av Kronprins Haakon.

MERK: Seneste ankomst til arrangementet er kl. 17.55 på grunn av Kronprinsens deltakelse. Vi anbefaler uansett å være tidlig ute, siden det kan bli stor pågang. Arrangementet er gratis og åpent for alle.

Det vil være sikkerhetssjekk ved innslipp til arrangementet. Publikum bes om å ikke ta med sekker og store vesker, eller legge disse i tilgjengelige oppbevaringsskap i 1. etg før inngang til arrangementet.

 

OPPLYST. GLIMT FRA EN KULTURHISTORIE
Nåtiden hviler på det som har vært. I utstillingen Opplyst løftes noen av norsk kulturhistories unike, spektakulære og betydningsfulle objekter opp fra magasinenes mørke og fram i lyset. Disse representerer øyeblikk i vår felles historie og forteller om store gjennombrudd, kreative mesterverk og avgjørende hendelser som har formet vårt ytringsrom og vår nasjon.

I Nasjonalbibliotekets samling finnes store deler av det som er gitt ut for offentligheten fra 1100-årene og fram til vår egen tid. Samlingen er vår nasjonale hukommelse, og her henter vi fortellinger om hvem vi er og hvor vi kommer fra. Opplyst er en slik fortelling.