9
des

Et stykke Norge. Toril Moi om Agnar Mykle og Jens Bjørneboe

Foto av Bjørneboe, Moi og Mykle
Til venstre: Jens Bjørneboe. Fotograf: ukjent. Eier: Nasjonalbiblioteket. I midten: Toril Moi. Foto: Niklas R. Lello. Til høyre: Agnar Mykle, 1956. Foto: Fred Monclair. Eier: Nasjonalbiblioteket.
Mandag 9. desember 2019, at 19:00 – 20:00
Nasjonalbiblioteket – Målstova

«Denne bok er et stykke Norge,» skriver Agnar Mykle i Lasso rundt fru Luna fra 1954. Fortsettelsen, Sangen om den røde rubin, kom to år etter. I 1955 ga Jens Bjørneboe ut Jonas. Hva forteller disse berømte, beryktede og kanoniserte bøkene oss om Norge i 1950-årene?

I 1955 skrev den amerikanske antropologen David Rodnick at nordmenn er redde og sjenerte fordi de desperat ønsker å bli likt, men tviler på at de vil bli det. Denne nasjonens kultur, skrev han, oppmuntrer ikke folk til å uttrykke seg fritt. Likevel hører de frittalende og opprørske forfatterne Mykle og Bjørneboe hjemme i det Norge han skildret. Deres romaner handler om seksualitet og begjær. Men de handler også om familieliv, vaner, holdninger, politikk og kulturliv i 1950-årene.

Litteraturprofessor Toril Moi undersøker 50-årenes Norge på jakt etter forståelse av landet hun selv ble født i. Hvordan bidro dette tiåret til å forme en jente som vokste opp ved en veiløs fjordarm på Vestlandet?

Gratisbilletter er tilgjengelig på nb.no fra 25. november.