25
jan

Den hellige geografiens historie

Utsnitt av gammelt kart
«Heele Iordenes kretz affmålningh lijk ett Klöffuerbladh». Andrea Gutterwitz, 1595. Eier: Nasjonalbiblioteket
Lørdag 25. januar 2020, at 14:00 – 15:00
Nasjonalbiblioteket – Målstova

Det var problemer med direktestrømmen av arrangementet i starten, men foredraget legges ut i opptak både som video og podkast.

Erling Sandmo om kart og religion

Middelalderens vestlige verdenskart var kristne. Det hellige land hadde en fremtredende plass, med Jerusalem som verdens sentrum. Dessuten inneholdt kartene tekster og illustrasjoner som viste hvordan nettopp dette landet hadde en særlig bibelsk geografi.

Siden forandret kartene seg. De ble stadig mer nøyaktige og stilte ut stadig mer detaljert geografisk kunnskap: Verden var ikke lenger et fortryllet sted, der evigheten og miraklene eksisterte side om side med samtidens havner og storbyer. Kartet kom til å bli et bilde av den virkelige, fysiske verden slik den fantes her og nå.

Men Det hellige land forble jo hellig, og ofte var det viktig å få frem nettopp dette, at dette landet også hadde en egen, skjult geografi. Hvordan skulle kartene vise dette? Hvilken plass skulle Gud ha på kartet? Erling Sandmo, leder for Nasjonalbibliotekets kartsenter, forteller den hellige geografiens historie fra Middelalderen til våre dagers lærebøker i et stadig mer mangfoldig religionsfag.