Spøkelset som avslørte en morder

Illustrasjonsbilde av Gamle greier-episode. Svart hvitt-bilde av en gårdsbygning med skog i bakgrunnen. Klippet opp i to, en oransje, delvis gjennomsiktig trekant på venstre siden av bildet, en lilla, delvis gjennomsiktig trekant på høyre siden av bildet.
En sogneprest fikk en mordsak i fanget da han ble invitert til en gård for å undersøke mystiske bankelyder. Illustrasjonsfoto. Gården på bildet er ikke gården som omtales i episoden. Foto: Ole Tobias Olsen/ Nasjonalbiblioteket /Keyart: Dang Trinh
En vinterdag i 1686 kommer sogneprest Arent Hartvigssøn til Skålvold gård i Nordland. Gårdsfolket har invitert ham fordi de har blitt plaget av banking og støy midt på natten. 

Når sognepresten nøster opp i mysteriet, blir han overbevist om at det spøker. Folk på gården hører etter hvert spøkelset snakke, og de blir overbevist om at det er et barn som går igjen. Barnet sier at det har blitt drept. 

Sognepresten har plutselig fått en mordsak i fanget. 

Denne episoden ble spilt inn med publikum på Nasjonalbiblioteket i Oslo 7. november 2023. 

Kilder

  • Ei tjenestejente, to prester og ett spøkelse- En undersøkelse av trosforestillinger, rettspraksis og resepsjonshistorie i Nille-saken fra Steigen 1687-88. En masteroppgave av Ingebjørg Aamlid Dalen
  • Grim Justis, svartebok om dødsstraff i Norge av Gøran Karlsvik
  • Gjenferd i søkelyset: En samling overnaturlige hendelser av Eivind Heggenes