Nasjonalbibliotekets podkast Gamle greier gir deg fascinerende historier om og fra norsk kulturhistorie. I årets vårsesong vil du blant annet få møte Norges mest mislykkede spion, irakeren som endret norsk oljehistorie, og en prestefrue som gjorde opprør i USA.

Ny episode publiseres hver torsdag. 

Episode 4 & 5

Illustrasjonsbilde til podkasten Gamle greier. Sort tekst på syregrønn bakgrun, Den norske prestefruens amerikanske opprør. To svart-hvitt-bilder.
Året er 1879. I det konservative religiøse norske innvandrermiljøet i Minnesota, lager Oline Muus stor skandale. Hun har arvet penger fra faren i Norge, men det er ektemannen som bestemmer over pengene, slik loven tilsier. Nå saksøker hun sin egen mann, den autoritære pastoren Bernt Muus. Oline krever tilgang til arven, men det viser seg at ektemannen er en mye sterkere motstander enn hun kanskje forventet.

Episode 3

Illustrasjonsbilde til podkasten Gamle greier. Sort tekst på grønn bakgrunn: Gunvor og Ruth: Kjærlighet i krigens skygge. Avisutklipp og bilder.
Tenåringen Gunvor Hofmo er et usedvanlig stort litterært talent, og ønsker å dele dikt med omverdenen. Men i 1940 blir voksenlivet og litterære ambisjoner satt på vent. En dag møter Gunvor sin sjelevenn Ruth Maier, en østerisk-jødisk flyktning og forfatter. De innleder et forhold, men tiden er i ferd med å løpe ut for de to. Nazistene har andre planer for Ruth.

Les mer om Gunvor Hofmo:

Episode 1 & 2

Illustrasjonsbilde til podkasten Gamle greier. Sort tekst på grønn bakgrunn: Mannen som stormet demokratiet. Avisutklipp og illustrasjon av rettssak.
Året er 1930. Skattene øker og arbeidsledigheten er høy. En ung mann, Magnus Hakkim, blir fascinert av kraften i samhold og delen av venstresiden som ikke skyr voldsbruk for å oppnå mål. Magnus trer etter hvert fram som en lederskikkelse for misfornøyde arbeidere. Han overbeviser dem om at samfunnet er rigget: Politikerne og de rike holder fattigfolk nede. Polariseringen skal snart få et dramatisk utløp.
Overbevist om at rikfolk og politikere har rigget systemet mot dem, stormer en rasende folkemengde ledet av den radikaliserte kommunisten Magnus Hakkim kommunehuset i Lørenskog. I etterkant, må Magnus stå til rette for det han har gjort. Dette blir starten på en rettssak som tydeliggjør det polariserte politiske landskapet, og det store konfliktnivået i Norge i 1930.