BÆREKRAFT – Kulturarv i miljøperspektiv

Jorden er i en unntakstilstand. Klima og miljø utvikler seg i gal retning. Dette nødvendiggjør et nytt perspektiv også på kulturarv og historie. Hvordan kan historiske samlinger og arkiv fungere som ressurser og kunnskapskilder i arbeidet med å møte disse utfordringene?
Med utgangspunkt i FNs bærekraftmål ønsker Nasjonalbiblioteket å relatere det historiske materialet i vår samling til utviklingen innen tenkingen om klima og miljø i vår tid. Ambisjonen er å aktivere alle typer materiale som kan ha relevans, i et tverrfaglig perspektiv. Samtidig vil vi også spesielt finne frem til historiske dokumenter med en eksplisitt økologisk tematikk og bevissthet.
Gjennom å granske vitenskaps- og kulturhistorie vil vi binge frem utviklingen av former og metodikk for registrering av data, kartlegging, visualisering og beskrivelse relevant for fremveksten av kunnskap og bevissthet om bærekraft.

Serie 112: Kulturarv i miljøperspektiv
Fagserien «Serie 112» undersøker hvordan klima- og miljøendringer kaster nytt lys over vår forståelse av kulturarv og historie. Grunnlovens § 112 slår fast at «enhver har rett til et miljø som sikrer helsen, og til en natur der produksjonsevne og mangfold bevares. Den slår videre fast at «borgerne har rett til kunnskap om naturmiljøets tilstand». Serie 112 undersøker hvordan denne kritiske kunnskapen kan utvikles når nye forskningsperspektiver møter bredden i Nasjonalbibliotekets samling.
FAGSEMINAR: Plutselig kollaps, snikende sammenbrudd. Hva er miljøhumaniora?
- Koronapandemien har rammet hardt og globalt. Men hva er forbindelsene mellom plutselige kriser og den underliggende miljøtrusselen? Hvordan kan kulturhistoriske undersøkelser bidra når vår forståelse av mennesket, naturen og miljøet endrer seg? Og hvordan gjøres det i praksis?
- Med utgangspunkt i kilder ved Nasjonalbiblioteket undersøkes dette i tre foredrag av Thomas Hylland Eriksen (UiO), Kyrre Kverndokk (UiB) og Dolly Jørgensen (UiS). Innledning ved Siv Frøydis Berg (Nasjonalbiblioteket).
- FAGSEMINAR: Renewable heritage, footprints of the future – The environmental impact of preserving cultural heritage
- I dette seminaret undersøker vi miljøaspekter ved bevaring av audiovisuelle medier. Hva slags klimaavtrykk har den digitale musikk- og filmindustrien? I hvilken grad kan digitalisering forstås som en materiell praksis? Og hva kan audiovisuelle arkiv gjøre for å begrense klimaavtrykkene ved digital og analog bevaring? Seminaret er på engelsk
- Innlegg av Linda Tadic (Digital Bedrock/UCLA), Kyle Devine (UiO) og Nina Lager Vestberg (NTNU). Moderator: Siv Frøydis Berg (Nasjonalbiblioteket).
Forskningsprosjekt der Nasjonalbiblioteket deltar: